Nákladní divize Emirates začala využívat osobní A380 pro přepravu zboží

Airbus A380. Foto: EmiratesAirbus A380. Foto: Emirates

Podle firmy jde o reakci na rychle rostoucí poptávku po nákladní dopravě.

Letecká společnost Emirates začala využívat svá osobní letadla Airbus A380 i čistě pro přepravu nákladu. Její nákladní divize SkyCargo tento týden poprvé použila největší osobní letadlo na světě pro urgentní přepravu nákladního zboží mezi Soulem a Amsterdamem s mezipřistáním v Dubaji.

Jde o další pokus, jak letadla trpící nejvíce současnou sníženou poptávkou po cestování více využít. Letoun prošel úpravou, běžně se do nákladového prostoru vejde jen 13 tun. „Díky spolupráci týmů z oddělení Engineering a Flight Operations se Emirates podařilo nákladní kapacitu letounu A380 optimalizovat, a letoun tak zvládne v nákladních prostorech v rámci jednoho letu přepravit až 50 tun zboží,“ uvedla firma v prohlášení. Neupřesnila, o jaké úpravy přesně šlo.

Nakládka A380. Foto: Emirates

Nakládka A380. Foto: Emirates

Podle Emirates jde o reakci na prudký nárůst poptávky po nákladní přepravě včetně zdravotnického materiálu. Emirates také nadále pracuje na dalších úpravách letounu A380, které by vedly k navýšení kapacity pro přepravu požadovaného zboží, včetně využití samotných sedadel v kabině letadla.

Většina ze 115 letadel A380 společnosti Emirates je aktuálně odstavena, čeká na lepší časy v oboru. Většina dopravců letadla dlouhodobě odstavila. Už v červenci Emirates proměnilo deset Boeingů 777-300 ER tak, aby mohly přepravit až 67 tun nákladu. U A380 je problémem skutečnost, že prostor pro cestující je dvoupodlažní.

Tagy A380 Airbus A380 emirates
6 komentářů