Muzeum ČD v Lužné v pondělí otevírá, o víkendech roztopí Všudybylku a Heligón

Lokomotiva 414.096 zvaná heligon. Autor: České dráhyLokomotiva 414.096 zvaná heligon. Autor: České dráhy

Muzeum Českých drah v bývalém depu v Lužné u Rakovníka se letos otevře v pondělí 11. května. Oznámily to České dráhy. Podle

Muzeum Českých drah v bývalém depu v Lužné u Rakovníka se letos otevře v pondělí 11. května. Oznámily to České dráhy. Podle nich je muzeum uprostřed křivoklátských lesů ideálním místem k návštěvě v době trvajících epidemiologických opatření, neboť většina exponátů je v plenéru.

Na první dva muzejní víkendy dráhy připravily oživení parních lokomotiv. O víkendu 16. a 17. května bude zatopená lokomotiva 354.195 Všudybylka (rok 1925) a o víkendu 23. a 24. května jedna z nejstarších provozních lokomotiv v Evropě: 414.096 Heligón (rok 1906). Heligón uvedly dráhy do provozu loni po mnohaleté renovaci.

„Otevřeno budeme mít sedm dní v týdnu. Do začátku prázdnin budeme mít otevřeno v pracovní dny od 9:30 do 15:00 a o víkendech od 9:30 do 17:00. O prázdninách pak rozšíříme otevírací dobu do 17:00 na každý den,“ uvedl ředitel Centra historických vozidel Českých drah Miloslav Kothera.

Železniční muzeum ČD v Lužné u Rakovníka představuje vývoj železniční dopravy od 19. století po nedávnou minulost. Jsou zde vystaveny desítky parních, motorových i elektrických lokomotiv, úzkorozchodná vozidla a vozidla průmyslových drah, návěstidla a další artefakty železniční techniky. V areálu jsou vystaveny legendy známé pod přezdívkami Kafemlejnek, Všudybylka, Kremák, Sergej nebo Bardotka.

Tagy ČD Muzeum parní lokomotivy
9 komentářů