Most využije jeden ze dvou pořízených doubledeckerů pro olympijský festival

Dvoupodlažní autobus MAN s polepem na olympijský festival. Foto: ČOVDvoupodlažní autobus MAN s polepem na olympijský festival. Foto: ČOV

Autobusy mají podle vyjádření primátora sloužit i k posílení provozu na běžných linkách.

Jeden ze dvou dvoupodlažních autobusů, které na sklonku června pořídil od společnosti Malát Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, bude  sloužit pro přepravu cestujících k Jezeru Most během Olympijského festivalu. Ten se uskuteční příští rok v době konání olympiády v Paříži.

Autobus již získal speciální polep, který bude lákat k návštěvě festivalu. Včera ho u jezera představili zástupci města, dopravního podniku a Českého olympijského výboru. Z vyjádření primátora na akci ale vyplývá, že by se měly oba zakoupené autobusy objevit i na běžných linkách.

U Jezera Most vznikne největší fanzóna pro sledování olympijských her v Paříži, kam olympionici po svém návratu zamíří. Ambasadorem akce je Ondřej Synek. Nově je i tváří patrového autobusu, který bude od srpna vozit návštěvníky přímo k jezeru Most. Podle primátora města Marka Hrvola měli ke koupi vozidla hned několik důvodů. „Autobus jsme pořídili kvůli posílení dopravy města Most i pro zatraktivnění Olympijského festivalu u nás. Věříme, že jezero Most objeví i díky této akci řada lidí z České republiky,“ uvedl Hrvola.

Jezero s druhou nejčistší vodou u nás vzniklo jako výsledek rekultivace hnědouhelného dolu a bylo pojmenováno na památku zbouraného města, které muselo ustoupit těžbě uhlí. „Rozhodli jsme se, že Olympijský festival by měl mít ještě hlubší myšlenku. Chceme lidem ukázat nové místo, které neznají a které je zajímavé i z principu trvalé udržitelnosti, z hlediska ochrany životního prostředí, rekultivované a krásné. Už teď nabízí skvělé podmínky pro sportování,” říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Patnáct let staré autobusy

Dva autobusy koupil dopravní podnik od společnosti Malát za 734 tisíc  korun. Jde o dvě patnáct let stará vozidla MAN A 39. Podle stránek seznam-autobusu.cz jezdil autobus do července 2022 u berlínského dopravního podniku. V Berlíně došlo v posledních letech k velké obměně dvoupodlažních autobusů a pořízení nových.

Zatím jediným dopravním podnikem v zemi s dvoupodlažním autobusem byl Dopravní podnik Ostrava, který má v provozu dva vozy značky Scania.

Dvoupodlažní autobus MAN s polepem na olympijský festival. Foto: ČOVDvoupodlažní autobus MAN s polepem na olympijský festival. Foto: ČOVDvoupodlažní autobus MAN s polepem na olympijský festival. Foto: ČOV
Tagy Český olympijský výbor Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova dvoupodlažní autobus MAN MAN A39
11 komentářů