Berlínský dopravní podnik převzal nové dvoupodlažní autobusy, zůstal u nafty

Nový autobus Enviro 500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisNový autobus Enviro 500 pro Berlín. Foto: Alexander Dennis

Rámcová smlouva umožňuje nákup až 430 nových autobusů od skotského výrobce.

Berlínský dopravní podnik BVG (Berliner Verkehrsbetrieb Gesselschaft) převzal první dva nové dvoupodlažní autobusy Enviro 500 od skotského výrobce Alexander Dennis. Po ukončení zkušebního provozu BVG objedná dalších 198 autobusů. Rámcová smlouva umožňuje pořízení až 430 kusů.

Třínápravové vozy Enviro 500 jsou 13,8 metrů dlouhé a 4,06 metrů vysoké. Mají tři dveře, 80 míst k sezení, maximální kapacita je 112 cestujících. Každá sedačka má USB zásuvku na dobíjení telefonu. Cestujícím se při nástupu zobrazuje, jak je obsazena horní paluba. Vozidla jsou plně klimatizována. Autobusy pohání motory Mercedes Benz OM936 Motor o objemu 7,7 litru a výkonu 260 kW.

Autobusy jsou postaveny na míru požadavkům provozu v Berlíně. Zatím budou nasazována na linku 100 mezi Alexanderplatz a nádražím Zoologischer Garten.

BVG nevylučuje, že část rámcové smlouvy promění na nákup elektrických autobusů, zatím ale u dvoupodlažních vozidel zůstává u autobusů. Se zhruba 400 dvoupodlažními autobusy je BVG jejich největším provozovatelem v kontinentální Evropě. Celkem má BVG zhruba 1 500 autobusů.

Nový autobus Enviro 500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisNový autobus Enviro 500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisNový autobus Enviro 500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisNový autobus Enviro 500 pro Berlín. Foto: Alexander Dennis
Tagy Alexander Dennis Berlín BVG dvoupodlažní autobus Enviro 500 Německo
17 komentářů