Most Legií projde miliardovou opravou, TSK začala hledat projektanta

Most Legií. Autor: Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80032328Most Legií. Autor: Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80032328

Most je z roku 1901, kdy nahradil řetězový most Františka I.

Pražská Technická správa komunikací (TSK) pokročila do další fáze přípravy dlouho chystané rekonstrukce mostu Legií, který spojuje Újezd s Národní třídou. Aktuálně vypsala tendr na projektanta; předpokládaná hodnota zakázky je 55 milionů korun. Cena bude mít při hodnocení váhu 50 procent, zbylých 50 procent připadne na zkušenost projektantů.

Projekční práce naváží na podrobnou diagnostiku, kterou most prošel v letech 2018 až 2020 a jejíž součástí byla statická i dynamická zátěžová zkouška. Tehdy TSK odhadovala, že samotné stavební práce by mohly začít nejdříve v roce 2022.

Dnes přesnější datum neuvádí. „Rekonstrukce bude probíhat až po rekonstrukci Hlávkova a Libeňského mostu. Stav mostu se od velké diagnostiky zásadně nezměnil a jeho uzavření nehrozí,“ sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková.

Jak vyplývá ze zadávací dokumentace k tendru na projektanty, předpokládaná doba projektové přípravy je 36 měsíců. Stejně dlouho by pak měla trvat samotná stavba, která si dle dnešních odhadů vyžádá 900 milionů až 1,3 miliardy korun. Jakým způsoben bude během stavby po mostě vedena doprava, rozhodne právě projektová příprava.

Most Legií je jeden z mnoha mostů přes Vltavu, který není v dobrém stavu. Most je z roku 1901, kdy nahradil řetězový most Františka I. Most vystřídal několik názvů, za socialismu se 30 let jmenoval most 1. máje. Je památkově chráněný.

Paradoxem dějin je, že most slavnostně otevřel císař a král František Josef I., jehož monarchie se dva roky po jeho smrti zhroutila za výrazného přispění československých legií.

Otevření mostu. Autor: Rudolf Bruner-Dvořák – Scheufler Collection, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5805930

Otevření mostu. Autor: Rudolf Bruner-Dvořák – Scheufler Collection, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5805930

Tagy Most Legií TSK Praha
32 komentářů