Praha přidá autům na mostě Legií deset centimetrů, aby legálně projela i Octavia

Most Legií. Autor: Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80032328Most Legií. Autor: Dietmar Rabich, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80032328

Podle magistrátu se tím má předejít tomu, aby řidiči byli uváděni v omyl.

Pražský magistrát připravil dopravní opatření, které přidá automobilům deset centimetrů na mostě Legií ve směru k Národnímu divadlu. Zlegalizuje se tak průjezd například Octavií, které by dnes most využívat neměly, neboť jsou včetně zpětných zrcátek širší než povolené dva metry.

Značení má být upraveno na 2,1 metru. Podle magistrátu se tím má předejít tomu, aby řidiči byli uváděni v omyl. Značení na mostě totiž řeší okamžitou šířku vozidla (tedy i se zrcátky), zatímco v technickém průkazu je uvedena šířka bez zpětných zrcátek.

„Řidiči vozidel jsou tak uvedeni v omyl a v dobré víře projíždějí přes most Legií ve směru Národní divadlo. K tomuto dochází například i u standardního a jednoho z nejrozšířenějších typů vozidla Škoda Octavia II. a III. generace,“ stojí v oznámení magistrátu.

Podobné to je například i u rozšířeného MPV Volkswagen Touran, který je podle technického průkazu široký 1,83 metru, se zrcátky však má přes dva metry. Při striktním výkladu by tak policie měla pokutovat každého motoristu, který jede ve větším autě, než je například Fabia.

Praha pruh pro auta na mostě v minulosti vymezila v zájmu hladšího průjezdu tramvají. Návrh na přidání deseti centimetrů autům byl projednán s policií a Dopravním podnikem hl. m. Prahy. Nyní jej magistrát předložil veřejnosti k připomínkám.

Tagy Hlavní město Praha Most Legií
143 komentářů