Moravskoslezský kraj uzavřel autobusové smlouvy s provizorními dopravci

Největším autobusovým dopravcem v závazku Moravskoslezského kraje je Arriva Morava. Autor: ArrivaNejvětším autobusovým dopravcem v závazku Moravskoslezského kraje je Arriva Morava. Autor: Arriva

Moravskoslezský kraj odvrátil hrozící výpadek autobusové dopravy v některých oblastech. Po odsouhlasení radou kraje se mu počátkem listopadu podařilo uzavřít

Moravskoslezský kraj odvrátil hrozící výpadek autobusové dopravy v některých oblastech. Po odsouhlasení radou kraje se mu počátkem listopadu podařilo uzavřít smlouvy s dopravci, kteří dočasně obslouží Hlučínsko, Opavsko, Vítkovsko, Frýdecko-Místecko a Bílovecko.

Smlouvy, které se objevily ve veřejném registru, jsou na dobu do 8. června příštího roku, kdy by se zpožděním měli vyjet vítězové tendrů. Výjimkou je pouze Hlučínsko, kde tendr na popud dopravce TQM zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kraj tak bude muset vypsat soutěž znovu a ve smlouvě s dočasným dopravcem si vymínil možnost prodloužení až do prosince příštího roku. Hlučínsko po přechodnou dobu budou obsluhovat Arriva Morava a ČSAD Karviná.

TQM naopak zatím neuspěla u ÚOHS se stížností na průběh soutěže na Opavsku a Vítkovsku. Kraj tak uzavřel smlouvy s vítězným ČSAD Vsetín. „V obou případech již byla vydána prvostupňová rozhodnutí, jimiž došlo k zamítnutí návrhu na zákaz plnění smlouvy. Proti těmto rozhodnutím byly podány rozklady, takže v současné době probíhají druhoinstanční řízení,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. ČSAD Vsetín může vyjet až v červnu, do té doby proto bude obě oblasti pokrývat právě TQM. Zpoždění nástupu ČSAD Vsetín je jedním z hlavních argumentů TQM proti podpisu smlouvy. TQM je přesvědčena, že jde o selhání kraje i vybraného dopravce.

Podobné zpoždění je i v dalších oblastech, kde měli podle plánů kraje vyjet vítězové tendrů už v prosinci. Na Bílovecku tak bude i v prvním pololetí příštího roku pokračovat Arriva. Stejná firma se na Hlučínsku podělí o provoz s ČSAD Karviná, na Frýdecko-Místecku bude podobně spolupracovat s ČSAD Frýdek-Místek.

Objemově největší z provizorních kontraktů je půlroční úmluva kraje s TQM na Opavsko za 70 milionů (42,63 Kč/km). ČSAD Vsetín zvítězilo v tendru na dlouhodobou smlouvu pro stejnou oblast s cenou 37,01 Kč/km.

Tagy autobusy Morvskoslezský smlouvy
5 komentářů