Místo udusané hlíny a bahna kameny a stromy. Liberec začal s proměnou parkoviště v Pastýřské

Začátek rekonstrukce v Pastýřské. Foto: Jiří JanďourekZačátek rekonstrukce v Pastýřské. Foto: Jiří Janďourek

Celé území se má proměnit v "kvalitní městský prostor".

Pracovníci společnosti Metrostav DIZ začali tento týden s proměnou parkoviště v Pastýřské ulici v širším centru Liberce. Namísto udusané hlíny, často rozbahněné, zde vznikne parkoviště na kamenech s nově vysázenými stromy.

„V projektu jsme uplatnili důležité prvky modro-zelené infrastruktury, budujeme zde nový chodník, vysazujeme nové stromy. Proměňujeme kus města v centru v kvalitní městský prostor,“ řekl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Stavba nabrala několik let zpoždění. Vyjde na 52 milionů korun. Úpravy parkoviště jsou součástí projektu takzvané Nové Pastýřské. Ten řeší město desítky let, má jít o část vnitřního okruhu města. V roce 2020 plánovalo město proměnu parkoviště v roce 2021. Loni soutěž na zhotovitele zrušilo, protože získalo povolení i pro úpravy sousedního Tržního náměstí a obě akce spojilo do jedné.

Po dokončení bude možné na parkoviště vjet i z Tržního náměstí, dosud je vjezd možný jen z Pastýřské.

Návrh parkovací plochy, včetně krajinářských a sadových úprav, vzešel z Kanceláře architektury města (KAM). Jde o plochu, která vznikla na místě bývalého hřiště a kde je nyní kolem 80 míst. Povrch je hliněný a značně nerovný.

„Nebude to jen holá betonová pláň s namalovanými pruhy, ale budou tam stromy, květiny. Půjde o moderní parkovací plochu, která bude respektovat požadavky na klimatické změny a mimo jiné bude například řešit zasakování vody. Zpevněné pochozí plochy budou z kamenné mozaiky,“ řekl už dříve primátor města Jaroslav Zámečník.

Na ploše bude celkem 133 parkovacích míst určených pro veřejnost. Přibudou stromy a městský mobiliář. V rámci krajinářských úprav vznikne nová městská alej u ulice Nová Pastýřská. Prostory parkoviště budou doplněny výsadbou solitérních stromů, výsadbou trvalkových záhonů a městským mobiliářem. Zpevněné pochozí plochy budou z kamenné mozaiky. Pojížděné povrchy budou z asfaltu, u parkovacích stání budou z propustné kamenné dlažby s většími spárami. Město chce na většinu investice získat evropské dotace.

Začátek rekonstrukce v Pastýřské. Foto: Jiří JanďourekParkoviště v Pastýřské ulici. Foto: SMLZákres úpravy Pastýřské ulice. Foto: KAM Liberec
Tagy liberec Metrostav DIZ Pastýřská
24 komentářů