Ministerstvo dopravy zrušilo soutěž na mýtného poradce, využije vlastní kapacity

Mýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraMýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Stát se dostal do časových problémů, tendr trval přes rok a stále neměl pravomocného vítěze.

Ministerstvo dopravy se rozhodlo zrušit soutěž na poradce, který státu pomůže připravit tendr na provozovatele nového mýtného systému po roce 2029. Zakázku původně vyhrálo sdružení Ernst & Young, Rowan Legal a ČVUT. Výběr vítěze ale zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem bylo nedostatečné zdůvodnění výběru dodavatele a hodnocení nabídek na mýtného poradce.

Zrušení soutěže dnes oznámilo ministerstvo dopravy v tiskové zprávě, ve které přiznává, že důvodem jsou i časové problémy. Ministerstvu se totiž nepodařilo uzavřít smlouvu s vítězem ani více než rok po vypsání zakázky. Výběr probíhal pomocí metody Best Value Approach, kdy cena tvoří minoritní část hodnocení a více se řeší samotný způsob provedení prací při zakázce. „Zakázku na zpracování budoucí české mýtné koncepce ministerstvo ruší, aby zajistilo dodržení harmonogramu přípravy budoucího tendru k zajištění provozovatele systému elektronického mýta po roce 2029,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Server iDnes.cz v červnu uvedl, že se o zakázku zajímá i policie.

Vítěz soutěže měl připravit ministerstvu koncepci, jak dál s mýtem po vypršení stávající smlouvy se společnosti CzechToll. Koncepce má ukázat, jak mýtný systém dál rozvíjet při optimálním vyvážení jeho fiskální a regulatorní funkce. „Činnosti nutné pro přípravu nové koncepce si zajistí ministerstvo v maximálním možné míře z vlastních rezortních kapacit v rámci Ředitelství silnic a dálnic, Státního fondu dopravní infrastruktury a Centra dopravního výzkumu,“ uvedlo ministerstvo.

Mýto je jedním z důležitých zdrojů příjmů rozpočtu, jen loni stát vybral téměř patnáct miliard korun.

Tagy Ministerstvo dopravy mýtný systém
8 komentářů