Ministerstvo dopravy schválilo opravu Kozí dráhy, vlaky mají jezdit od října

Stanice Telnice na Kozí dráze. Foto: Rolf-Dresden / Wikimedia CommonsStanice Telnice na Kozí dráze. Foto: Rolf-Dresden / Wikimedia Commons

Ústecký kraj věří v zahájení provozu ještě v říjnu.

Centrální komise ministerstva dopravy schválila plán na rekonstrukci části takzvané Kozí dráhy v úseku z Děčína do Telnice. Oprava trati, na kterou chce vrátit víkendový provoz Ústecký kraj, vyjde na 50 milionů korun.

O schválení informoval jako první Děčínský deník. Ten citoval náměstka hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj), podle kterého má Kozí dráha ambici stát se dopravní tepnou Podkrušnohoří díky propojení Národního parku České Švýcarsko s hornickými památkami okolo Krupky. Kraj již provoz na trati objednal, vlaky mají vyjet v říjnu. Zda to půjde stihnout, není jasné. „Veřejnou zakázku na zhotovitele oprav vypíše Správa železnic ještě tento týden. V případě bezproblémového průběhu podepíšeme v září smlouvu s vítězným uchazečem a bude možné předat mu staveniště k zahájení prací,“ řekl Děčínskému deníku Dušan Gavenda.

Kraj přestal objednávat vlaky na této trati v roce 2007. V roce 2015 skončil i turistický provoz v úseku z Děčína do Telnice. Trať v říjnu oslaví 150 let od založení. Kraj počítá s částkou 1,5 milionu na provoz vlaků, o zajištění dopravy jedná s KŽC.

O obnovení provozu se mluví několik let, rozdílné názory mají přitom i obce a kraj. Část z nich volá po obnovení provozu, Děčín chce z tratě naopak cyklostezku.

Tagy centrální komise ministerstva dopravy Kozí dráha Správa železnic Ústecký kraj
299 komentářů