O budoucím využití Kozí dráhy chce Ústecký kraj rozhodnout v červnu

Kozí dráha nedaleko Děčína. Autor: Phoenix CZE – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65025077Kozí dráha nedaleko Děčína. Autor: Phoenix CZE – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65025077

Kraj stále zvažuje objednávku vlaků, Děčín chce z trati cyklostezku.

O budoucím využití takzvané Kozí dráhy, tratě mezi Děčínem a Oldřichovem u Duchcova na Teplicku, chce rada Ústeckého kraje rozhodnout na svém zasedání na začátku června. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). Trať je nyní mimo provoz, kraj na ni chce vrátit turistické vlaky, Děčín by však chtěl namísto železnice cyklostezku.

Pověřili jsme Správu železnic, aby oslovila Státní fond dopravní infrastruktury, abychom měli všechny informace pohromadě a mohli kvalifikovaně rozhodnout, abychom věděli, jestli je schopen případně investovat do cyklotras nebo cyklostezky. Pokud by tomu tak nebylo, velmi pravděpodobně by kraj naplnil rozhodnutí rady z minulého měsíce, ve kterém objednal (železniční) dopravu,“ uvedl náměstek.

Kozí dráha patřila mezi oblíbené lokálky v kraji. Po ukončení pravidelného provozu v roce 2007 vypravovaly turistické vlaky obce a města a také soukromé společnosti. Kozí dráha ale postupně chátrala. Nejprve přišla výluka v úseku od Chlumce na Ústecku po Oldřichov. Trať je tady částečně rozkradená, poničená a zarostlá náletovými dřevinami. V roce 2015 skončil i turistický provoz v úseku z Děčína do Telnice.

Náklady na obnovu trati, tedy asi 50 milionů, by v případě návratu vlaků hradila Správa železnic, kraj by zaplatil dopravu. Trať v říjnu oslaví 150 let od založení.

ČTK

Tagy Kozí dráha Ústecký kraj
67 komentářů