dkv-spojujeme

Metro čeká další velká výměna eskalátorů. Za čtvrt miliardy a devět měsíců na Andělu opraví i vestibul

Opravené eskalátory ve stanici Anděl ve směru do Plzeňské ulice. Foto: Jan SůraOpravené eskalátory ve stanici Anděl ve směru do Plzeňské ulice. Foto: Jan Sůra

Dopravní podnik hl.m. Prahy (DPP) se letos pustí do další velké výměny eskalátorů ve stanicích metra. Na Andělu vymění výstup

Dopravní podnik hl.m. Prahy (DPP) se letos pustí do další velké výměny eskalátorů ve stanicích metra. Na Andělu vymění výstup z metra ve směru Na Knížecí, kde současně dojde i k revitalizaci vstupního vestibulu. Ve stanici Anděl dokončili výměnu eskalátoru u výstupu ve směru k Plzeňské ulici v červnu 2018.

Zakázku s odhadovanou cenou 227 milionů korun získalo sdružení firem Hochtief a Syner s cenou 248,8 milionu korun. Vyplývá to z údajů na profilu zadavatele. Nabídky od společnosti Brema a sdružení Geosan a Metrostav byly dražší. Vítězné sdružení bude na zakázce spolupracovat se společností ThyssenKrupp Výtahy.

Oprava včetně uzavření výstupu začne krátce poté, co DPP dokončí opravu Nádražní ulice, tedy na konci října. Kromě výměny pohyblivých schodů má vítězné sdružení také revitalizovat vestibul a podchod. V rámci modernizace vestibulu DPP vymění původní eskalátory, podhledy či osvětlení za nové a zrekonstruuje výstupy do uliční úrovně.

Soutěž začala už v listopadu 2018, nové vedení Prahy tehdy oznámilo, že chce analýzu, zda je nutné eskalátory vůbec měnit. Náměstek primátora Adam Scheinherr se tehdy podivoval nad tím, že DPP nemá analýzy, proč eskalátory vyměňovat.

Výstup z metra směrem Na Knížecí bude uzavřen na více než devět měsíců. Podle zveřejněné smlouvy má dodavatel celkem 273 dní na dokončení. Kvůli dlouhé době uzavírky čelil DPP v jiných případech kritice, firma ale tvrdí, že eskalátory nelze rychleji měnit.

Tagy anděl Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp eskalátory v metru Hochtief Na Knížecí Syner Top
29 komentářů