DPP bude opravovat tramvajovou křižovatku Anděl

Pohled ke křižovatce Anděl. By User:Aktron - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=725892Pohled ke křižovatce Anděl. By User:Aktron - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=725892

Tramvajový provoz se bude přerušovat podle toho, jak se budou práce přesouvat na jednotlivé větve křižovatky.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne ve středu večer s velkou opravou tramvajové křižovatky Anděl, která patří k provozně nejzatíženějším v metropoli. Práce rozdělené do čtyř etap výrazně naruší tramvajový provoz. Hotovo by mělo být 29. dubna.

Tramvajový provoz se bude přerušovat podle toho, jak se budou práce přesouvat na jednotlivé větve křižovatky. V první etapě, která potrvá do středy 6. dubna, bude obousměrně přerušen tramvajový provoz v Nádražní ulici v úseku Anděl – Na Knížecí. Tramvaje budou jezdit objížďkou po Radlické, z důvodu její nízké kapacity budou zachovány pouze dvě linky: 12 a 20. Z téhož důvodu ovšem nepojedou tramvaje do Radlic. Nahradí je autobusová linka X7.

„Kolejové rozvětvení na Andělu jsme měnili v roce 2010, po 12 letech je na hranici životnosti. Letos je oprava na Andělu mnohem složitější, protože ji musíme stihnout v čase od skončení rekonstrukce tramvajové tratě na Rašínově nábřeží a před zahájením rekonstrukce Barrandovského mostu,“ sdělil technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský. Oprava tramvajové křižovatky na Andělu naváže na rekonstrukci tratě na Rašínově nábřeží.

DRUHÁ ETAPA OPRAV OD 7. DUBNA

Na první etapu oprav naváže 7. dubna druhá etapa, ve které bude DPP navíc vyměňovat kolejové křížení v Lidické ulici. Z tohoto důvodu bude úsek bez tramvajového provozu v Nádražní ulici rozšířen o Lidickou ulici, tj. od křižovatky ulic Nádražní a Za Ženskými domovy po Palackého náměstí. Tato etapa prací se dotkne navíc vedení linek č. 10 a 16, které budou odkloněny přes Újezd a Národní divadlo. Kromě toho linka č. 7 nebude zajíždět do oblasti Anděla a propojí se na pravém břehu s linkou č. 5 v zastávce Palackého náměstí.

TŘETÍ ETAPA OPRAV OD 12. DUBNA

Po dokončení prvních dvou etap, tj. od 12. dubna DPP obnoví tramvajový provoz ve směru
z Nádražní do Lidické ulice a dále směr Palackého náměstí. Současně zahájí třetí etapu prací,
v rámci které vymění kolejové křížení od Plzeňské do Nádražní ulice a přímo ve středu tramvajové křižovatky. Paralelně s tím DPP zahájí i výměnu kolejového křížení od Štefánikovy do Plzeňské ulice. V této etapě bude proto přerušen tramvajový provoz v Plzeňské ulici od křižovatky s Radlickou po křižovatku se Štefánikovou, a ve Štefánikově ulici po náměstí 14. října. Pro tuto etapu oprav DPP na náměstí 14. října, před pěší zónou osadí dočasný kolejový přejezd, tzv. kaliforňan, který umožní kyvadlový provoz jedné tramvajové linky směrem k/od Újezdu.

Tramvajové linky obsluhující Řepy budou objíždět oblast Anděla ulicemi Za Ženskými domovy
a Radlickou. Třetí etapa potrvá do 22. dubna 2022.

ČTVRTÁ ETAPA OPRAV OD 23. DUBNA

Práce na poslední čtvrté etapě začne DPP 23. dubna. Dokončí výměnu zbývajícího kolejového křížení od Štefánikovy do Plzeňské ulice, a také kolejové křížení na Újezdě ve směru od Anděla. Z tohoto důvodu bude obousměrně přerušen tramvajový provoz pouze mezi Andělem a Újezdem. V tomto úseku DPP zavede náhradní autobusovou dopravu.

Tagy anděl dpp
29 komentářů