Malý dopravce stáhl stížnost proti miliardové soutěži v Královéhradeckém kraji

Nové autobusy Iveco Crossway pro Busline. Foto: Jan SůraNové autobusy Iveco Crossway pro Busline. Foto: Jan Sůra

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení s Královéhradeckým krajem kvůli miliardové zakázce na zajištění dopravní obslužnosti autobusy.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení s Královéhradeckým krajem kvůli miliardové zakázce na zajištění dopravní obslužnosti autobusy.

Důvodem je stažení návrhu od společnosti Autobusová doprava Podbořany. Té se nelíbily podmínky soutěže, které prý dopravce diskriminovaly.

O stažení stížnosti informoval na svém facebookovém profilu náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Martin Červíček. „Dnes nám bylo doručeno oznámení, že podaná stížnost na ÚOHS, kterou zde podal jeden z uchazečů, byla stažena a tedy řízení zastaven. Máme vybrané dodavatele pro všech 8 oblastí, řízení na ÚHOSu bylo zastaveno a zbývá nám vypořádání došlých námitek,“ napsal Červíček.

Autobusová dopravy Podbořany nabídku nepodala, proti zadávacím podmínkám ale podala už dříve námitky Královéhradeckému kraji, ten je však odmítl. Proto se firma rozhodla obrátit na ÚOHS. „Kdysi jsme v Královéhradeckém kraji jezdili, rádi bychom se tam vrátili. Podmínky byly nastaveny ale tak, že pro menší firmy nebylo možné se zúčastnit,“ řekla v červnu jednatelka firmy Radka Janáčková. Konkrétní body, které se firmě v zadávací dokumentaci nelíbily, nechtěla uvést. „Pro stažení mám své důvody, mimo jiné silně negativní reakce ze strany Ústeckého kraje,“ řekla Janáčková.

Ke stažení návrhu došlo jen krátce před tím, co radní vybrali  jako posledního vítěze společnost BusLine KHK, která je aktuálně vítězem ve třech oblastech. V minulosti byl BusLine personálně propojen s Autobusovou dopravou Podbořany, o trvajícím, i když už neprokazatelném spojení se mluví dosud. Podbořanskou firmu donedávna vlastnila firma, kterou vedl Marcel Smejkal. Ten působí ve firmě, v které dříve působil například současný oficiální majitel BusLine Jakub Vyskočil. Právě menší firmy propojení s BusLine v minulosti napadaly řadu tendrů, kde mohl BusLine přijít o část zakázek. Janáčková ale už dříve odmítla, že by s BusLine měla cokoliv společného.

MF DNES nedávno upozornila, že BusLine platil výlet do Nizozemska předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi.

Královéhradecký kraj ještě vítěze soutěží nemůže vyhlásit, musí se vypořádat s námitkami vyřazených uchazečů. Podaly je například Icom Transport, Transdev nebo Arriva. Hodnota celé zakázky činí v maximální hodnotě 7,7 miliardy korun, a je proto nejnákladnější veřejnou soutěží v historii kraje. Tendr má zajistit autobusovou dopravu v celém Královéhradeckém kraji do roku 2030.

Vítězové jednotlivých souborů:

• Broumovsko – sdružení společností CDS Náchod a P-Transport
• Náchodsko – CDS Náchod
• Novoměstsko – sdružení společností Transdev Morava a Audis Bus
• Trutnovsko – sdružení společností Transdev Morava a Audis Bus
• Královédvorsko – BusLine KHK
• Jičínsko – BusLine KHK
• Rychnovsko – sdružení společností Transdev Morava a Audis Bus
• Hradecko – BusLine KHK

Tagy Autobusová doprava Podbořany Královéhradecký kraj zajištění dopravní obslužnosti Královéhradeckého kraje
1 komentář