Výběr dopravců pro Královéhradecký kraj se protáhne, zakázku začal řešit ÚOHS

Autobus SOR společnosti CDS Náchod. Foto: CDSAutobus SOR společnosti CDS Náchod. Foto: CDS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s Královéhradeckým krajem kvůli zakázce na zajištění autobusové regionální dopravy do

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s Královéhradeckým krajem kvůli zakázce na zajištění autobusové regionální dopravy do roku 2030. Stalo se tak po návrhu společnosti Autobusová doprava Podbořany.

Návrh směřuje zejména proti zadávacím podmínkám,“ řekl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Autobusová dopravy Podbořany nabídku nepodala, proti zadávacím podmínkám ale podala už dříve námitky Královéhradeckému kraji, ten je však odmítl. Proto se firma rozhodla obrátit na ÚOHS. „Kdysi jsme v Královéhradeckém kraji jezdili, rádi bychom se tam vrátili. Podmínky byly nastaveny ale tak, že pro menší firmy nebylo možné se zúčastnit,“ řekla jednatelka firmy Radka Janáčková. Konkrétní body, které se firmě v zadávací dokumentaci nelíbily, nechtěla uvést.

Správní řízení znamená pro kraj zpoždění minimálně o několik měsíců, může dojít ale i k jeho zrušení, jako se stalo nedávno v případě Zlínského kraje. „Rada Královéhradeckého kraje po podrobném a srozumitelném vypořádání se s námitkou na autobusový tendr neshledala důvody k jejímu vyhovění, a proto námitku zamítla. Trváme na tom, že námitka na soutěž byla neoprávněná,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček.

Zakázka na desetiletý provoz autobusů má hodnotu 7,7 miliardy korun. Ve hře je celkem devět nabídek, do kraje se poprvé hlásí i Transdev a Z-Group.

Zakázka se dělí na osm dílčích částí: Broumovsko, Náchodsko, Novoměstsko, Rychnovsko, Trutnovsko, Královédvorsko, Hradecko a Jičínsko. Zajištění autobusové dopravy má přesah i na území sousedních krajů – Pardubického, Libereckého a Středočeského.

Tagy Autobusová doprava Podbořany Královéhradecký kraj Top ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zajištění dopravní obslužnosti Královéhradeckého kraje
6 komentářů