Divoká hra o MHD v Jablonci. Soud zakázal smlouvu s Umbrellou. Pár minut však hraje ve prospěch města

Autobusy pro MHD společnosti Umbrella v Německu. Foto: Umbrella MobilityAutobusy pro MHD společnosti Umbrella v Německu. Foto: Umbrella Mobility

Podle Jablonce je postup About Me obstrukční.

Společnost About Me se nehodlá smířit s tím, že od února nebude provozovat městskou hromadnou dopravu v Jablonci nad Nisou. Na poslední chvíli přitom podala nepatrně levnější nabídku než dopravce Umbrella Coach & Buses.

Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem vyhověla návrhu About Me na předběžné opatření a zakázala Jablonci uzavřít a zveřejnit v registru smlouvu se společností Umbrella Coach & Buses.

Podle vyjádření primátora Jablonce nad Nisou Jiřího Čeřovského jde o obstrukce ze strany About Me a město chystá odvolání. Současně se ale domnívá, že předběžné opatření nelze už vykonat.

Primátor Jiří Čeřovský a jednatel Umbrelly Pavel Steiner podepsali smlouvu o zajištění MHD hned po čtvrtečním zastupitelstvu 5. listopadu. Z nejasných důvodů ale město otálelo s jejím odesláním do registru.  Do té doby není podle současné legislativy smlouva účinná. Už 6. listopadu About Me podalo návrh na předběžné opatření, v pondělí soud rozhodl. Písemné vyhotovení ale dorazilo do datové schránky jen o pár minut později, než město zveřejnilo smlouvu v registru.

„Usnesení bylo doručeno do datové schránky města pozdě, až dne 10. 11. 2020, po uzavření předmětné smlouvy a také po její publikaci prostřednictvím registru smluv. Předběžné opatření proto není možné vykonat,“ uvedl primátor. Podle něj mají aktivity About Me za cíl poškodit město.

Soud zamítl návrh jiného dopravce

Soud řešil během pondělí dva návrhy na předběžné opatření, jeden přišel od společnosti Autobusová doprava Podbořany. Ten však zamítl. O předběžném opatření About Me rozhodl soudce Miloš Zbránek.

Zastupitelé v Jablonci minulý týden rozhodli o uzavření smlouvy s Umbrellou na dva roky od února. Umbrella bude jezdit za 44,56 Kč za každý ujetý kilometr. Jde o částku o 15 % nižší, než za kolik MHD dosud provozuje společnost Busline MHD Jablonecko. Ta naopak v lednu skončí.

Mimo poptávkové řízení ale ještě About Me poslala těsně před zastupitelstvem nabídku na nižší cenu na úrovni 44,21 Kč za kilometr. O ní nakonec vůbec zastupitelé nejednali. About Me vyhrál první soutěž na provoz MHD na deset let, kterou ale muselo město zrušit.

Tagy About Me Autobusová doprava Podbořany BusLine MHD Jablonecko Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou Top Umbrella Coach & Buses
72 komentářů