Měla být bezpečnější, den po otevření vjelo auto do protisměru. Na Rádelském Mlýně přibudou balisety

Křižovatka Rádelský Mlýn. Foto: Jan Wohlmuth / ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn. Foto: Jan Wohlmuth / ŘSD

Problém může být ve starých navigacích, které znázorňují ještě původní uspořádání křižovatky.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) řeší, jak ještě lépe informovat řidiče na silnici I/65 z Jablonce nad Nisou ke křižovatce Rádelský Mlýn. Ta prošla proměnou za více než 400 milionů korun právě kvůli zvýšení bezpečnosti. Jen den po otevření ale vjelo první auto do protisměru.

Ukazují to záběry z palubní kamery, které kolují po sociálních sítích. Řidič jedoucí ve směru od Jablonce nad Nisou zcela ignoroval všechny značky, kudy má jet, a najel do protisměru do příjezdové rampy od Liberce.

„Řešíme to s policií. Přidáme ještě balisety (plastové zelené sloupky, pozn. Redakce) mezi oba pruhy. Křižovatka je jasně značena, upozorňujeme na změnu uspořádání. Nerozumím tomu, jak se to mohlo stát,“ řekl ředitel Správy Liberec ŘSD Jan Wohlmuth. Podle něj může být za chybou řidiče, že jel buď po paměti, nebo podle staré navigace.

Problém v navigaci

Právě původní způsob řešení, kdy se z Liberce do Jablonce odbočovalo tak, že se nejprve muselo odbočit mírně doleva, byl jedním z důvodů, proč se křižovatka přestavěla. Nově auta z Jablonce jedou rovnou doprava, prodloužil se připojovací pruh u silnice I/35.

Zatímco například Mapy.cz již mají aktualizovanou podobu křižovatky, Google používá stále staré uspořádání křižovatky. To může řidiče, kteří namísto vlastního mozku až příliš spoléhají na navigaci, zmást.

Křižovatka byla zavřená od dubna loňského roku, otevřela se v pátek. V hlavním směru po silnici I/35 z Liberce do Turnova se pro řidiče nic nemění. Denně tu projede 33 tisíc aut. Křižovatka vyšla na 444 milionů, ŘSD zaplatilo dodavateli navíc za zrychlení stavby. Je třípatrová: v nejvyšším patře je nové přemostění silnice I/35 pro řidiče odbočující ze směru od Liberce na Jablonec, pod silnicí I/35 pak vede napojení ve směru od Jablonce na Prahu. Součástí úpravy křižovatky byla výstavba zárubních a opěrných zdí. Jeřmanický potok byl částečně přeložen. Ve směru z Jablonce na Liberec došlo k výstavbě nové větve, která již není v kolizi s jinými směry.

Uspořádání křižovatky Rádelský Mlýn v Google Mapách 13. prosince 2021. Foto: Google MapyPlánek podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD
Tagy I/35 I/65 Rádelský mlýn Ředitelství silnic a dálnic
231 komentářů