Konec zdlouhavých objížděk pro cesty do Jablonce. Po 20 měsících je hotová třípatrová křižovatka Rádelský Mlýn

Křižovatka Rádelský Mlýn, stav v listopadu. Foto: ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn, stav v listopadu. Foto: ŘSD

Řidiče a cestující čekají další omezení v kraji příští rok. V Liberci začne dva roky trvající oprava průtahu městem.

Cesta do Liberce a Jablonce nad Nisou po silnici od jihu je od pátku jednodušší a bezpečnější než v minulosti. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo svoji největší investiční akci v Libereckém kraji. Během dne otevírá kompletně přebudovanou křižovatku Rádelský Mlýn. Zprovoznění je velkou úlevou i pro řadu obcí v okolí, přes kterou vedly objízdné trasy do Jablonce nad Nisou.

Jde o nové mimoúrovňové křížení silnice I/35 se silnicí I/65. Křižovatkou denně projede 33 tisíc vozidel, po silnici I/65 12,5 tisíce denně. Křižovatka leží na nejvytíženějším příjezdu do obou největších měst v Libereckém kraji. Dlouhodobě patřila mezi nebezpečná místa, zejména kvůli malému poloměru oblouku pro řidiče odbočující na Jablonec ve směru od Liberce a atypickému vedení větve pro jízdu od Jablonce na Liberec. Ve směru z Liberce do Jablonce navíc ještě řada řidičů přehlédne stopku a nedá přednost autům jedoucím od Turnova. „Od roku 2012 zde došlo ke 151 nehodám, při každé třetí zde došlo ke zranění. V posledních letech jich přibývá,“ řekl před zahájením stavby Jaroslav Řehák z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Podle něj už křižovatka nevyhovuje intenzitám provozu.

Původní křižovatka je ze 70. let minulého století. Zakázku za 408 milionů korun získalo sdružení firem Eurovia CS, SaM a Integra.   Cena se zvýšila na 444 milionů, ŘSD zaplatilo dodavateli navíc za zrychlení stavby. Křižovatka je nyní třípatrová: v nejvyšším patře je nové přemostění silnice I/35 pro řidiče odbočující ze směru od Liberce na Jablonec, pod silnicí I/35 pak vede napojení ve směru od Jablonce na Prahu. Součástí úpravy křižovatky byla výstavba zárubních a opěrných zdí. Jeřmanický potok byl částečně přeložen. Ve směru z Jablonce na Liberec došlo k výstavbě nové větve, která již není v kolizi s jinými směry.

V Libereckém kraji čeká řidiče a cestující další velké omezení na jaře příštího roku. Dva roky se bude opravovat průtah Libercem včetně stavby nového mostu.

Křižovatka Rádelský Mlýn, stav v listopadu. Foto: ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn, stav v listopadu. Foto: ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn, stav v listopadu. Foto: ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn, stav v listopadu. Foto: ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn, stav v listopadu. Foto: ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn, stav v listopadu. Foto: ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn. Foto: Jan Wohlmuth / ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn. Foto: Jan Wohlmuth / ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn. Foto: Jan Wohlmuth / ŘSDKřižovatka Rádelský Mlýn. Foto: Jan Wohlmuth / ŘSDPlánek podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSDLetecký snímek křižovatky Rádelský mlýn. Původní stav Foto: Valbek
Tagy Eurovia CS I/35 Integra stavby Rádelský mlýn Ředitelství silnic a dálnic ŘSD SaM silnice a mosty
43 komentářů