Lufthansu čeká po rekordní ztrátě další zmenšování, zvažuje vyřazení všech letadel starších 25 let

Airbus A350-900 společnosti Lufthansa. Foto: LufthansaAirbus A350-900 společnosti Lufthansa. Foto: Lufthansa

Největší evropská letecká skupina počítá s dalším propouštěním.

Největší evropské uskupení leteckých společností Lufthansa Group loni prodělalo 6,725 miliardy eur (v přepočtu 175 miliard korun). Vedení společnosti očekává, že poptávka po létání se k původní úrovni vrátí nejdříve v roce 2023, chystá další škrty včetně propouštění.

Podle dnes oznámených hospodářských výsledků firma v posledních měsících loňského roku „pálila“ kolem 300 milionů eur měsíčně, což považuje vedení společnosti za úspěch. Důvodem je postupné snižování dalších nákladů.

Podle šéfa Lufthansy Carstena Spohra je pro obnovení poptávky potřeba především namísto různých omezení cestování nutné zavést digitální očkovací průkaz a potvrzení o negativním testu na covid-19.

Ve svém výhledu firma oznámila, že do roku 2023 očekává návrat k 90 % kapacit před pandemií. „Jakmile skončí omezení, očekáváme prudký nárůst poptávky. Letos očekáváme provoz na zhruba 40–50 % roku 2019,“ řekl Spohr. Dopravce očekává, že při návratu kapacity nad 50 % již začne vydělávat. Letos podle Lufthansy může dojít v létě k návratu až na 70 % kapacity.

„Krize urychluje naši proměnu. Rok 2021 bude ve znamení modernizace a změny velikosti, zaměříme se na udržitelnost našeho byznysu,“ řekl Spohr. Podle něj firma zvažuje, zda trvale nevyřadit všechna letadla starší 25 let.

Lufthansa loni propustila 28 tisíc lidí, zaměstnává aktuálně 110 tisíc zaměstnanců. Postupně chce počet lidí snížit ještě o dalších deset tisíc. Firma se kvůli úsporám dohodla s výrobci na odkladu dodávek nových letadel.

Podobně jako jiní dopravci si Lufthansa pochvaluje poptávku po nákladní letecké dopravě. Ta loni vydělala i přes pokles kapacity o 36 % 772 milionů eur.

Lufthanse loni výrazně pomohla německá vláda, firma tak měla na konci roku na účtech 10,6 miliardy eur, z toho více než polovina byla právě ze státní podpory. V únoru už dopravce část peněz státu vrátil.

Tagy Lufthansa Lufthansa Group
20 komentářů