Přímé spojení Evropy a Austrálie skončilo, Qantas má obavy z napětí mezi Íránem a Izraelem

Boeing 787-9 společnosti Qantas. Foto: QantasBoeing 787-9 společnosti Qantas. Foto: Qantas

Íránu se začínají vyhýbat i letadla KLM, Austrian či Lufthansy.

Dálkovou leteckou dopravu začíná ovlivňovat rostoucí napětí mezi Izraelem a Íránem. V praxi to zatím vede ke zrušení některých letů do Teheránu nebo delšímu trasování dálkových linek zejména mezi Evropu a jihovýchodní Asií a Austrálií.

Kvůli hrozícímu ozbrojenému konfliktu zrušila letecká společnost Qantas spojení mezi Perthem a Londýnem. Jde o jedinou přímou linku bez mezipřistání mezi Austrálií a Evropou a jednu z nejdelších linek na světě. Jedna z letových tras této linky totiž vede přes Írán. Nově vede je trasa z Perthu s mezipřistáním v Singapuru, kde cestující musí čekat čtyři hodiny. Dopravce neuvedl, jak dlouho bude opatření trvat.

Už na počátku týdne oznámily Austrian Airlines a Lufthansa, že se začaly vyhýbat íránskému vzdušnému prostoru. Dnes stejný krok oznámila nizozemská společnost KLM.

Napětí mezi Íránem a Izraelem roste od propuknutí bojů v Pásmu Gazy mezi Izraelem a hnutím Hamás, které na začátku října spáchalo teroristický útok na jih Izraele. Írán v minulých dnech pohrozil Izraeli odvetným útokem za zásah svého konzulátu v Damašku, při němž na začátku dubna zemřelo několik představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný. Íránské revoluční gardy se dnes přihlásily k útoku na obchodní loď, kterou spojují s Izraelem. Ten to odsoudil jako pirátství a terorismus.

Tagy Austrian Airlines Írán KLM Lufthansa Qantas
18 komentářů