Liberec začne poprvé testovat elektrobus, nabíjet ho bude v tramvajové vozovně

Elektrobus SOR NS 12 Electric v tramvajové vozovně. Foto: DPMLJElektrobus SOR NS 12 Electric v tramvajové vozovně. Foto: DPMLJ

Liberec bude testovat i vozidla dalších výrobců.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) se rozhodl otestovat provoz elektrobusu. Na tři měsíce si zapůjčil autobus SOR NS electric ve dvanáctimetrové verzi.

Postupně ho dopravce nasadí na všechny linky. „Různorodost terénu na jednotlivých linkách MHD ve městě i za jeho hranicemi umožní získat potřebná data pro dopravce i výrobce vozidla,“ uvedla mluvčí DPMLJ Martina Poršová. Ke startu provozu dojde po instalaci odbavovacího zařízení.

Potřebná nabíjecí stanice pro vozidlo byla umístěna do areálu tramvajové vozovny. Jedno nabití trvá max. 8 až 9 hodin. Dopravní podnik bude testovat především kilometrický dojezd autobusu či velikost rekuperace z brzdění v libereckých podmínkách. Do Liberce mají postupně na testy dorazit i další elektrobusy.

Dopravce nutí k pořizování elektrobusů legislativa, která stanovuje minimální počty nízkoemisních vozidel. DPMLJ předpokládá, že v roce 2025 budou již na linkách MHD v Liberci jezdit nejméně čtyři autobusy na alternativní elektrický pohon.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ SOR Libchavy SOR NS12 Electric
13 komentářů