Liberec přestal odmítat sdílená kola, v červenci začne jejich zkušební provoz

Sdílená kola v Jablonci nad Nisou. Foto: Společně pro JablonecSdílená kola v Jablonci nad Nisou. Foto: Společně pro Jablonec

Město chce získat z provozu kol data o mobilitě občanů.

Roky odmítání služby sdílených kol v Liberci končí. Liberečtí radní schválili jejich zavedení na zkušební čtyři měsíce od 15. července do 15. listopadu. Kola poskytne společnost nextbike Czech Republic. V Liberci má být umístěno celkem 150 jízdních kol, město za službu zaplatí 997 tisíc korun.

Současné a předchozí vedení města sdílená kola dlouhodobě odmítala, podle jejich názoru stačily komerční služby. V minulosti v Liberci s dotací působila Rekola, loni ve městě byla sdílená kola Bolt. Jejich provoz byl ale pro uživatele dražší než například MHD a letos se již do města nevrátila. Nakonec ale radní změnili názor.

Prvních 15 minut jízdy bude mít uživatel zdarma, dalších 30 minut jízdy vyjde na 25 korun, celodenní využití bude stát 300 korun.

„Liberec potřebuje v rámci projektu NET ZERO CITIES získat informace o mobilitě občanů a možných způsobech náhrady automobilové dopravy, proto se město rozhodlo přijmout nabídku společnosti nextbike Czech Republic. Další důvodem je, že připravujeme vyhlášku o odstavování kol a koloběžek na území Liberce a pomocí projektu chceme jasně definovat místa a způsob odstavování těchto dopravních prostředků,“ řekl Adam Lenert, náměstek primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti. Město plánuje využít i příspěvek z Dotačního fondu Libereckého kraje v oblasti Podpory městské mobility formou sdílených kol ve výši až 500 000 s DPH.

Projekt sdílených kol se rozjel v červnu poprvé v historii i v sousedním Jablonci nad Nisou. Denně si je tu půjčí v průměru 160 lidí.

Tagy liberec nextbike sdílená kola
27 komentářů