Letový provoz na českém nebi loni zhoustl, za evropským průměrem zaostává

Boeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: Boeing

Největším zákazníkem ŘLP v roce 2023 byla irská společnost Ryanair, následují Wizz Air a Turkish Airlines.

Řízení letového provozu (ŘLP) zaznamenalo loni v českém vzdušném prostoru přes 621 tisíc pohybů letadel, což znamená meziroční zhoustnutí provozu o 13 procent. Ve srovnání s rekordním předcovidovým rokem 2019 (907 tisíc pohybů) byl loni letový provoz na úrovni 74 procent. V dlouhodobém srovnání byl objem provozu v roce 2023 stejný jako v roce 2007. Oznámilo to ŘLP.

Poptávka po využívání letových tras nad českým územím zaostává za evropským průměrem, který už je na 90 procentech provozu roku 2019. „Důvodem je již výhradně vliv války na Ukrajině a s tím související přesun hlavních toků letového provozu jižním směrem. Stejně tak se projevují i sankce pro ruské a běloruské dopravce, včetně ukončení provozu ukrajinských dopravců. Absence dopravců z těchto zemí představuje pokles zhruba o 200 letů denně,“ uvedlo ŘLP.

Průměrný denní počet pohybů dosáhl v uplynulém roce hodnoty 1 701, nejsilnějším měsícem byl červenec s téměř 70 tisíci pohyby. Největším zákazníkem podniku v roce 2023 byla irská nízkonákladová společnost Ryanair, následují Wizz Air a Turkish Airlines. Domácí dopravce Smartwings dlouhodobě zůstává největším zákazníkem podniku na Letišti Václava Havla Praha, následují Ryanair a Eurowings.

Tagy řlp
12 komentářů