Letecká továrna na zisky brzdí plány na růst. Ryanair čeká na další letadla

Boeing 737-800 společnosti Ryanair. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBoeing 737-800 společnosti Ryanair. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Šéf Ryanairu očekává na zimu zlevnění letenek.

Největší evropský letecký dopravce oznámil další navýšení zisku, po dlouhé době ale začal mírnit svůj optimismus ohledně dalšího růstu.

Irská společnost Ryanair dnes oznámila, že za její zisk od dubna do června stoupl meziročně téměř trojnásobně na 663 milionů eur. Jde o zatím největší zisk za tento kvartál v historii dopravce. Podle čtvrtletní zprávu pro burzu má firma na účtech téměř miliardu eur. Došlo současně ke zlepšení ratingu na BBB+.

V červnu a květnu firma přepravila nejvíce cestujících ve své historii za měsíc. Za celý kvartál firma přepravila 50 milionů cestujících, o jedenáct procent více než loni ve stejném období. Denně tak s Ryanairem létá kolem 600 tisíc lidí. Ještě lepší výsledky lze očekávat za aktuální kvartál.

Lepším výsledkům pomohly především vyšší ceny letenek. Meziročně průměrná cena letenky stoupla o 42 %. Data také ukazují, že cestující už tolik neutrácí za dodatečné služby související s letem, příjmy z nich rostly jen o 15 %. Může se tak zdát, že poté, co Ryanair naučili lidi cestovat jen s příručním zavazadlem, začínají se někteří smiřovat i s tím, že cestují pouze s malým batohem, který se vejde pod sedačku. Pouze s takovým zavazadlem lze cestovat na palubě Ryanairu bez dalších poplatků. Zatím.

Obavy z makroekonomického vývoje

Šéf firmy Michael O’Leary uvedl, že na konci června a na začátku července začaly ceny již klesat. Podle něj lze očekávat zlevnění cen letenek. „Máme obavy z dopadů makroekonomického vývoje. Inflace a vysoké úrokové sazby mohou ovlivnit poptávku po létání,“ uvedl O’Leary.

Důvodem tlaku na ceny je i větší kapacita dopravce, v porovnání s rokem 2019 má celkem o čtvrtinu více míst k dispozici.

Ryanair plánuje další růst, dříve už firma oznámila plány do deseti let přepravit 300 milionů pasažérů ročně. Za aktuální finanční rok (duben 2023 až březen 2024) ale dopravce už brzdí s odhady: namísto 185 milionů cestujících očekává 183,5 milionu cestujících. Jako důvod uvádí zpoždění dodávek nových letadel od Boeingu.

Ryanair má aktuálně 558 letadel, z toho 119 nových 737-8200. Firma současně oznámila nákup dvanácti nových simulátorů od CAE pro výcvik pilotů.

Tagy Ryanair
34 komentářů