300 milionů cestujících do deseti let. Ryanair chce létání v Evropě dominovat ještě více než dosud

Letadla společnosti Ryanair, ilustrační foto. Pramen: RyanairLetadla společnosti Ryanair, ilustrační foto. Pramen: Ryanair

Ryanair loni výrazně navýšil svůj podíl na řadě trhů, vykázal druhý nejvyšší zisk v historii.

Letecká společnost Ryanair oznámila za uplynulý finanční rok druhý nejlepší hospodářský výsledek ve své historii. A neztrácí svůj apetit získat další kus podílu na evropském trhu s leteckou dopravou.

Do roku 2034 chce počet cestujících zvýšit o 80 procent na 300 milionů ročně. Ukazuje to plán v prezentaci k hospodářským výsledkům firmy. „Pokud neuděláme nějakou hloupost – což je v tomto odvětví každodenní výzva – budeme i nadále vytírat podlahu s každou další leteckou společností v Evropě,“ řekl tradičně prostořeký šéf firmy Michael O’Leary listu Financial Times.

Ryanair je se 168 miliony cestujících za rok bezkonkurenčně největším leteckým dopravcem v Evropě a po čtveřici amerických společností pátým největším na světě. Svůj náskok před ostatními přitom neustále zvyšuje. Například Wizz Air loni dosáhl „jen“ 44 milionů cestujících.

Svůj podíl na klíčových evropských trzích s výjimkou Německa a Francie neustále zvyšuje. Například v Itálii již podíl Ryanairu dosáhl 40 % a stoupl meziročně o 13 procentních bodů. Jedničkou byl loni například i v Polsku, kde získal na trhu dalších deset procent.

Už letos chce Ryanair 185 milionu cestujících, růst je podle aerolinky pomalejší, než by mohl být. Důvodem je zpoždění dodávek nových letadel od Boeingu. Růstové plány Ryanairu potvrzuje i nedávná smlouva na 300 nových letadel 737 MAX 10, z toho polovina je závazně objednaná.

Za poslední finanční rok vykázal Ryanair čistý zisk 1,43 miliardy eur po předloňské ztrátě 355 milionů eur. Výnosy za finanční rok do konce března stouply o 124 procent na 10,78 miliardy eur, zatímco počet cestujících vzrostl o 74 procent na 168,6 milionu. Firma sama uvádí, že rozdíl v efektivitě mezi ní a konkurencí se výrazně zvyšuje ve prospěch irské společnosti.

Tagy Ryanair
86 komentářů