Leo Expressu vzrostl obrat na 800 milionů, přepravil 1,8 milionu cestujících

Autobus Leo Expressu. Pramen: Leo ExpressAutobus Leo Expressu. Pramen: Leo Express

Obrat dopravní skupiny Leo Express vzrostl loni o více než 120 procent na 800 milionů korun. Firma to dnes oznámila

Obrat dopravní skupiny Leo Express vzrostl loni o více než 120 procent na 800 milionů korun. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Za nárůstem podle ní stojí posílení spojů v Německu, podzimní návrat páté jednotky po opravě do provozu a také nové spojení do polského Krakova. Tam Leo Express loni vyrazil jako první soukromý osobní železniční dopravce.

Celkem s Leo Expressem v loňském roce cestovalo 1,8 milionu cestujících, rozdělení na autobusy a vlaky firma neuvádí. Nejvíce cestujících přibylo v Polsku, na Ukrajině a v Německu. V roce 2017 firma přepravila 1,5 milionu cestujících, v roce 2016 1,4 milionu.

„I přes výpadek jedné jednotky jsme dokázali přepravit 1,8 milionu cestujících. Finančně jsme více než zdvojnásobili tržby za celou skupinu a v České republice více než ztrojnásobili ukazatel EBITDAR na 90 milionů,“ uvedl šéf firmy Peter Koehler. EBITDAR je zisk před zdaněním, úroky, odpisy, amortizací a náklady na pronájem. Jiné finanční ukazatele firma nezveřejnila. „Pomohlo nám také další zlepšení služeb na palubách naších vlaků a autobusů, naše Premium a Business třídy jsou prakticky neustále vyprodané,“ doplnil Koehler.

Pro rok 2019 plánuje skupina další růst a překonání jedné miliardy korun v obratu. Nově vyjede od letošního prosince v závazku veřejné služby v Pardubickém kraji a ve spolupráci s Arrivou také ve Zlínském kraji. Vývoj ve flotile Leo Expressu přitom může nabrat nečekaný směr. Deník Zdopravy.cz v úterý informoval, že České dráhy nabídly Leo Expressu odkup pěti jednotek Stadler Flirt.

Tagy 2018 LEO Express výsledky
13 komentářů