Železnice láme rekordy. Dráhy navýšily loni počet cestujících o 4,5 milionu

Cyklisté u vlaku, ilustrační foto. Autor: České dráhyCyklisté u vlaku, ilustrační foto. Autor: České dráhy

Cestování vlakem zažívá v tuzemsku zlatý věk. Potvrzují to pasažérské statistiky Českých drah za loňský rok. Vlaků národního dopravce využilo

Cestování vlakem zažívá v tuzemsku zlatý věk. Potvrzují to pasažérské statistiky Českých drah za loňský rok. Vlaků národního dopravce využilo 179,23 milionu cestujících, což je meziročně o 4,5 milionu více (2,6 pct.). Oproti roku 2017 tak růst ještě mírně zrychlil.

Dráhy se chlubí tím, že jejich služeb využilo nejvíce cestujících za posledních deset let. Podnik proto hlásí i vyšší tržby, což se pozitivně odrazí v hospodaření. Výsledky za rok 2018 firma zveřejní na konci dubna, očekává přitom černá čísla. S udržením zisku počítá i podnikatelský plán na rok 2019.

Vedle počtu pasažérů rostou i výkony. Cestující loni najezdili vlaky Českých drah 8,225 miliardy kilometrů, což je meziročně o 5,7 procenta více a vůbec nejvíce od roku 2003, kdy akciová společnost České dráhy vznikla. Znamená to mimo jiné, že cestující jezdí na stále větší vzdálenost. V dálkové dopravě přepravní výkon vzrostl až o devět procent.

Podle vedení drah cestující přibývali už v prvním pololetí, trend ale zesílil v září, kdy stát zavedl slevy pro seniory a mládežníky. Ti dnes jezdí za 25 procent obyčejného jízdného, což se projevilo na obsazenosti vlaků.
„Některou ze státních slev dnes využívá asi 40 procent našich zákazníků,“ říká šéf drah Miroslav Kupec. Dráhy kvůli tomu musely na podzim zvýšit kapacity především v dálkové dopravě, kterou posílily o desítky vagonů. Na řadě míst se tak objevily starší vozy, kterým cestující již odvykli.

„V dálkové dopravě se nám daří hlavně tam, kde jezdí moderní soupravy po rychlé modernizované trati. To je například případ Západních a Jižních expresů nebo vlaků mezi Prahou a moravskými regiony,“ doplnil náměstek pro obchod Michal Štěpán.

Vyšší počet cestujících za loňský rok už ohlásil i druhý největší dopravce na kolejích RegioJet. Jeho vlaky přepravily 9,7 milionu lidí, nárůst činí 29 procent. Růst se dá očekávat i u společnosti GW Train Regio, která v roce 2017 přepravila zhruba milion cestujících, loni k tomu ale nově provozovala soubor šumavských lokálek, který převzala po Českých drahách. Leo Express pasažérská čísla za poslední dva roky zatím nezveřejnil.

Tagy 2018 České dráhy cestující
41 komentářů