Nebeská tlačenice. České nebe loni křižovalo 2500 letadel denně, dosud nejvíce

Letadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravyLetadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravy

Provozní čísla Řízení letového provozu za loňský rok potvrzují nevídanou kondici mezinárodní letecké dopravy. Počet pohybů nad Českou republikou dosáhl

Provozní čísla Řízení letového provozu za loňský rok potvrzují nevídanou kondici mezinárodní letecké dopravy. Počet pohybů nad Českou republikou dosáhl dalšího rekordu, když vzrostl o sedm procent na 912815. Český vzdušný prostor tak každý den využilo průměrně 2500 letadel.

„Naši řídící letového provozu se úspěšně vyrovnali s dalším nárůstem provozu a to při zachování nejvyšší míry bezpečnost. Dokázali současně výrazně odlehčit přetíženému vzdušnému prostoru nad Německem a přispěli tak k lepším výsledkům celoevropského systému řízení letového provozu,“ uvedl šéf ŘLP Jan Klas.

K českému rekordu přispěly právě kapacitní problémy v Německu. Především v letní sezóně doporučovala Evropská agentura pro bezpečnost letového provozu (EUROCONTROL) přeplánování letových tratí mimo některé přetížené prostory západní Evropy. V provozních špičkách letní sezóny to denně znamenalo asi 400 letů, jejichž trať byla převedena do sousedních států, tedy i do České republiky.

Z ekonomického pohledu je pro ŘLP příznivé, že v roce 2018 více než počet letadel vrostlo množství takzvaných přeletových jednotek (o 7,6 pct.). Přeletové jednotky zahrnují maximální vzletovou hmotnost a počet kilometrů a odvíjí se od nich poplatky za služby ŘLP. Došlo tak ke zvýšení počtu proletěných kilometrů (208 mil.), celková maximální vzletová hmotnost letadel na českém nebi vzrostla na 95 milionů tun. Největšími zákazníky státního podniku ŘLP jsou Lufthansa, Emirates, Ryanair a Qatar Airways.

Počet pohybů (startů a přistání) na Letišti Václava Havla Praha vzrostl meziročně o 4,8 procenta na 155216. Celkový provoz na všech českých letištích (Praha, Brno, Ostrava a Karlovy Vary), na kterých ŘLP poskytuje své služby, činí 234769 startů a přistání (meziroční nárůst o 3,5 pct.).

Vybrané provozní informace z českého vzdušného prostoru

 

Celkový provoz v roce 2018

912 815 pohybů

Nejsilnější provoz za jeden měsíc – červenec 201

97 654 pohybů

Celkový počet cestujících v českém vzdušném prostoru 

v roce 2018*

135 000 000

Celkový provoz na letištích – Praha, Brno, Ostrava, Karlovy Vary

234 769 pohybů

Celkový počet proletěných kilometrů

208  000 000

Celková hmotnost letadel (tuny)

95 000 000

* Při průměrné kapacitě 150 míst na  jedno letadlo

Pramen: ŘLP

Tagy 2018 přelety řlp vzdušný prostor
6 komentářů