Rekord ve Vídni: Letiště překonalo hranici 27 milionů pasažérů, růstem předčilo Prahu

Airbus A321 společnosti LEVEL ve Vídni. Foto: Letiště VídeňAirbus A321 společnosti LEVEL ve Vídni. Foto: Letiště Vídeň

Vídeňské letiště má za sebou nejúspěšnější rok ve své historii. V loňském roce prošlo jeho branami poprvé přes 27 milionů

Vídeňské letiště má za sebou nejúspěšnější rok ve své historii. V loňském roce prošlo jeho branami poprvé přes 27 milionů cestujících, což je o 11 procent meziročně více.

O něco se tak zase vzdálilo Letišti Praha, jehož někdejší vedení v roce 2007 vyhlašovalo smělé plány na dohnání a předehnání Vídně. Tehdy Praha v pasažérských statistikách dosahovala na zhruba 70 procent Vídně, loni to bylo 62 procent. Pražské letiště si loni připsalo devítiprocentní růst a 16,8 milionu cestujících.

Vídni loni pomohli k rekordu hlavně nízkonákladoví dopravci. „K nárůstu přispěly především letecké společnosti Austrian Airlines, Laudamotion a skupina easyJet. Celkově došlo ke značnému rozšíření nabídky nízkonákladových letů, zejména díky otevření nových poboček společností Wizz Air, Laudamotion a LEVEL. K tomu byl navíc navýšen počet dálkových letů,“ uvedl člen představenstva společnosti Flughafen Wien Julian Jäger. Průměrná obsazenost se zvýšila o 1,3 procentního bodu na 76 procent.

Vedení letiště hýří optimismem i pro letošního rok. Podle jeho předpokladů by vídeňské letiště mělo zopakovat loňský růst a dotknout se hranice 30 milionů cestujících. „Domníváme se, že k dalšímu navýšení dojde díky pokračujícímu rozvoji v oblasti nízkonákladových letů, schválenému soustředění flotily Austrian Airlines do Vídně a dalšímu nárůstu dálkových letů, především Austrian Airlines, Air Canada a ANA,“ doplnil Jäger.

Tagy 2018 cestující letiště Rakousko Vídeň
11 komentářů