Letiště Brno překonalo po letech metu půl milionu pasažérů, zavede linku do Berlína

Letiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠiindelářLetiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šiindelář

Letiště Brno-Tuřany má za sebou úspěšný rok, když loni po dlouhých letech překonalo hranici půl milionu cestujících (500727). To se

Letiště Brno-Tuřany má za sebou úspěšný rok, když loni po dlouhých letech překonalo hranici půl milionu cestujících (500727). To se naposledy povedlo v roce 2012. Meziroční nárůst loni činil 6,5 procenta.

Tahounem růstu byly letní chartery. Během dvou prázdninových měsíců prošlo letištěm přes 225 tisíc lidí. Oproti roku 2017 tak sezónní doprava vzrostla o 40 procent.

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Mezi destinacemi tradičně vévodilo Řecko (107 tisíc odbavených cestujících), druhé v žebříčku oblíbenosti je Bulharsko (62 tisíc) a třetí Egypt (51 tisíc). „Což poukazuje na to, že lidé se opět vracejí do dříve hojně navštěvovaných destinací, jako je Tunis, Turecko, nebo právě Egypt,“ uvedl člen představenstva Letiště Brno Zdeněk Šoustal.

Letišti se loni naopak nezdařil avizovaný velký rozvoj pravidelných linek ve spolupráci s rumunskou společností Blue Air. V současné době tak z Brna létají jen tři pravidelné linky, spojení s Mnichovem zajišťuje BMI regional, na londýnský Stansted a na letiště Bergamo u Milána létá Ryanair. Irská společnost rovněž od 1. dubna spustí novou linku do Berlína.

„Nejvíce mě těší rostoucí vytíženost pravidelných linek, které jsou čím dál více a obousměrně využívány na obchodní cesty a daří se nám zde dosahovat velice dobré obsazenosti. Zároveň očekávám, že nová linka do Berlína počet odbavených cestujících v letošním roce opět navýší,“ uvedl šéf letiště Milan Kratina.

Cestující na brněnském letišti. Pramen: Letiště Brno

Cestující na brněnském letišti.
Pramen: Letiště Brno

Tagy 2018 cestující Letiště Brno
9 komentářů