Konec předraženého cestování z Litoměřic do Prahy. Autobusové spojení míří pod objednávku krajů

Autobus Setra v barvách Dopravy Ústeckého kraje. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAutobus Setra v barvách Dopravy Ústeckého kraje. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Na trase z Litoměřic do Prahy má být 12 zastávek, linka bude končit v Letňanech.

Jízda autobusem mezi Litoměřicemi a Prahou by měla být od září levnější než dosud s komerční linkou společnost BusLine. Ta na jaře prudce zdražila a přinutila město Litoměřice a Středočeský a Ústecký kraj jednat o zavedení integrované autobusové linky v objednávce obou krajů.

Posun v přípravách integrované linky oznámily Litoměřice na svých stránkách. Podle města by mělo dojít k zásadnímu zlevnění proti současnému stavu. BusLine si aktuálně účtuje 185 korun za jednu cestu. „Na konci srpna společnosti končí licence a o novou dosud nepožádala. Předpokládáme tedy, že od září bychom na tuto linku mohli nasadit společné autobusy obou krajů,“ citují stránky města Radka Kozlíka z odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Na trase se má objevit i několik nových zastávek, celkem jich bude dvanáct. Z Litoměřic autobusy pojedou do Terezína, Bohušovic n. O., Dolánek n. O., Doksan (dvě zastávky), Dušníků, Přestavlk, Račiněvsi, Straškova (ráno a odpoledne i se zastávkou u místní školy), Mnetěše, Ledčic a Nové Vsi do Prahy, s konečnou zastávkou v Letňanech. Tím bude zajištěno přímé napojení na metro a autobusy se i vyhnou mnohdy složité dopravní situaci při zajíždění do Holešovic.

V celé trase bude možnost cestovat na jízdenku Pražské integrované dopravy, na tarif Dopravy Ústeckého kraje po Novou Ves. Cesta z Litoměřic do Prahy bude trvat 65–70 minut. Dopravcem má být ČSAD Střední Čechy.

Na lince by měly jezdit nejprve dvanáctimetrové autobusy, později patnáctimetrové. V současné době stále probíhají jednání s obcemi a školami na trase kvůli sladění dopravních časů. Velkou úsporu pro cestující mají zaručit týdenní, měsíční nebo roční jízdenky, zvýšení komfortu pak například garantovaná návaznost spojů nebo dispečer, jenž bude v případě potřeby k dispozici 20 hodin denně. O víkendech by navíc autobusy měly zajíždět až k hornímu vlakovému nádraží s návazností na spoje jedoucí od České Lípy.

Tagy Doprava Ústeckého kraje DÚK Litoměřice - Praha PID Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj Ústecký kraj
59 komentářů