Konec po 27 letech. Z vysokorychlostních vlaků Thalys je nově Eurostar

Poslední spoj pod značkou Thalys. Foto: EurostarPoslední spoj pod značkou Thalys. Foto: Eurostar

Všechny červené rychlovlaky nyní jezdí pod značkou Eurostar.

Z evropských vysokorychlostních tratí zmizela včera večer po 27 letech provozu značka Thalys. Posledním vlakem pod tímto názvem byl večerní spoj z Paříže do Bruselu. Nově jezdí všechny soupravy Thalysu pod značkou Eurostar.

Jde o výsledek před lety uzavřené fúze obou společností vlastněných různými státními společnostmi. Červené vysokorychlostní vlaky zpočátku spojovaly Brusel s Paříží, později se síť rozšířila do Nizozemska a Německa. K fúzi obou dopravců došlo loni v květnu, v polovině letošní ho října bude spuštěn nový web.

Fúze mezi rychlovlaky. Thalys končí, pohltí ho Eurostar. Dopravce představil nové logo

Spojení obou značek je posílení monopolu francouzských státních drah SNCF v tomto regionu. V Eurostaru již nyní drží většinu francouzské dráhy, belgické dráhy SNCB budou mít 18,5 %. Eurostar přesune své sídlo z Londýna do Bruselu. V Thalysu měly francouzské dráhy 70 %, belgické zbytek.

Eurostar si od fúze slibuje další rozvoj, cílí na 30 milionů cestujících ročně. Před pandemií v roce 2019 přepravil 19 milionů cestujících. Obě firmy mají celkem 51 vysokorychlostních jednotek.

Poslední spoj pod značkou Thalys. Foto: EurostarRychlovlak společnosti Thalys (nyní Eurostar) v Nizozemsku. Foto: ProRailNový interiér rychlovlaků Thalys. Foto: ThalysVysokorychlostní vlaky ThalysNový interiér rychlovlaků Thalys. Foto: ThalysVysokorychlostní vlaky Thalys, ilustrační foto. Mapa sítě rychlovlaku Eurostar / ThalysRychlovlak společnosti Thalys z Bruselu přijíždí do Rotterdamu. Foto: Jan SůraBrusel jako křižovatka rychlovlaků. TGV do Montpelier a Thalys do Paříže. Foto: Jan SůraJednotka Thalys PBKA na nádraží v Bruselu. Foto: Jan SůraThalys je společný podnik francouzských, a belgických státních drah. Foto: Jan Sůra
Tagy Eurostar Thalys VRT
8 komentářů