Snílci, nebo nová konkurence Eurostaru? Evolyn oznámil nákup rychlovlaků od Alstomu, ten to popřel

Vysokorychlostní jednotka Avelia Horizon. Foto: AlstomVysokorychlostní jednotka Avelia Horizon. Foto: Alstom

Podle Alstomu nemá Evolyn zajištěné financování nových vlaků.

Nový dopravce Evolyn, který chce konkurovat společnosti Eurostar s provozem rychlovlaků mezi Londýnem a Paříží, oznámil nákup celkem dvanácti nových vysokorychlostních jednotek od Alstomu. Transakce má ale jeden zásadní háček. Zatímco Evolyn se nákupem chlubí, Alstom jej popírá.

Evolyn o pořízení nových jednotek informoval na svých stránkách. Podle dopravce má jít o jednotky Avelia včetně opce na čtyři další soupravy. Vyjet mají v roce 2025.

Evolyn uvedl, že za projektem stojí španělská rodina Cosmenových, která už v dopravním byznysu je: má například podíl v dopravci Mobico (dříve National Express). Za Evolynem podle firmy stojí ještě další finanční a průmysloví partneři ze Španělska a Velké Británie. Nový projekt podle firmy přinese zlepšení spojení mezi Francií a Velkou Británii a zlevnění jízdenek.

Prohlášení Evolynu kontrastuje s vyjádřením Alstomu. Výrobce uvedl, že s firmou sice jedná, ale zdaleka není žádný kontrakt uzavřen. „K uzavření smlouvy o dodávce vozidel může dojít za předpokladu, že Evolyn zajistí financování celého projektu,“ uvedl Alstom.

Tagy alstom Eurostar Evolyn VRT
Žádné komentáře