Komplikace pro lety do jižní Afriky, Niger uzavřel svůj vzdušný prostor

Ilustrační foto ze cvičení Flintlock 2018 na letišti Diori Hamani v Nigeru. Zdroj: Flickr.com - US Africa CommandIlustrační foto ze cvičení Flintlock 2018 na letišti Diori Hamani v Nigeru. Zdroj: Flickr.com - US Africa Command

Uzavírka značně zasáhne lety do jižní Afriky, dopravci musí počítat i s více jak tisícovkou kilometrů navíc.

Niger uzavřel pod hrozbou vojenské intervence svůj vzdušný prostor. Nařízení je platné až do odvolání. V zemi v západní Africe došlo před necelými dvěma týdny ke státnímu převratu. Stojí za ním vojenská junta, která svrhla demokraticky zvoleného prezidenta a zatkla několik předních politiků.

V neděli 6. srpna skončilo pro generály, kteří moc převzali, ultimátum Hospodářského společenství západoafrických států ECOWAS. To dalo vojákům sedm dní k umožnění svrhnutému prezidentovi opět vykonávat jeho funkci. Ani hrozba intervence však očividně nepomohla. Jaké budou další kroky, zatím není jasné.

Podle stránek  Flightradar24.com byly všechny dotčené lety v době nočního uzavření nigerského vzdušného prostoru přesměrovány nebo odkloněny. Nařízení se přímo v noci dotklo probíhajících letů British Airways, Virgin Atlantic, Air France, Brussels Airlines, Eurowings a dalších dopravců.

Uzavírka značně rozšiřuje oblast, přes kterou už nyní nemůže létat většina komerčních letů mezi Evropou a jižní Afrikou. Lety jsou vedeny oklikou kolem Libye a Súdánu. Aktuální nařízení znamená pro letecké společnosti další změnu trasy a i přes tisíc kilometrů navíc. Letadla tak spotřebují větší množství paliva a doba letů se může prodloužit o více jak hodinu.

Vzdušné prostory, do kterých nyní nemůže drtivá většina letadel vstoupit.Zdroj: Flightradar24.com

Vzdušné prostory, do kterých nyní nemůže drtivá většina letadel vstoupit. Zdroj: Flightradar24.com

Tagy Afrika Niger vzdušný prostor
31 komentářů