Jihomoravský kraj ušetří za nové vlaky, Škoda slevila za pozdní dodání 355 milionů korun

Čtyřvozová jednotka Moravia pro Jihomoravský kraj. Foto: Škoda GroupČtyřvozová jednotka Moravia pro Jihomoravský kraj. Foto: Škoda Group

Ušetřené peníze mají zůstat podle kraje v dopravě.

Škoda Group poskytne Jihomoravskému kraji slevu 354,8 milionu korun za pozdní dodání 37 nových elektrických vlaků. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS). Firma měla vlaky dodat do konce loňského roku, kvůli dopadům pandemie covidu a války na Ukrajině se ale výroba zpozdila. Vlaky začaly na jižní Moravě jezdit v první polovině roku a všechny jsou v provozu až od 1. července. Kraj za vlaky zaplatil zhruba 6,5 miliardy korun, 85 procent částky získal z evropských dotací.

Sleva za pozdní dodání vyplynula ze smlouvy výrobce s krajem. „Činí 354,8 milionu korun, z toho zhruba 280 milionů vrátíme do fondu Evropské unie a zbytek si nechá kraj. Zatím jsme se nerozhodli, na co peníze využijeme, ale budeme usilovat, aby zůstaly v dopravě,“ sdělil Crha.

Jihomoravský kraj je jediný v Česku, který se rozhodl koupit vlaky do svého vlastnictví a poskytuje je dopravci, aktuálně Českým drahám. Budou s nimi jezdit do konce příštího roku, další dopravce vzejde z výběrového řízení. Vlaky jezdí na linkách z Brna směrem do Tišnova, Blanska, Křenovic a také směrem na jih do Břeclavi s odbočkami do Hustopečí a Židlochovic.

Z 37 vlaků je šest jednotek dvouvozových a 31 čtyřvozových, jsou nízkopodlažní a plně klimatizované. Škoda vyrábí tyto vlaky v různých modifikacích přes deset let a České dráhy je provozují pod obchodním názvem RegioPanter na osobních vlacích a InterPanter na rychlících.

Tagy 530 550 elektrické jednotky pro Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Moravia Škoda Group Škoda Transportation
77 komentářů