Jak se volil nový šéf Českých drah. Nebeský napoprvé neprošel, Kraus dostal více hlasů

Václav Nebeský. Foto: MMRVáclav Nebeský. Foto: MMR

Měla to být původně formalita: včera v půl páté zasedla po setkání s pěticí kandidátů na členy představenstva dozorčí rada

Měla to být původně formalita: včera v půl páté zasedla po setkání s pěticí kandidátů na členy představenstva dozorčí rada Českých drah a měla zvolit Václava Nebeského a Michala Krause do představenstva. Jednání se ale nakonec protáhlo na tři hodiny: někteří členové měli problém mu svůj hlas dát.

Deník Zdopravy.cz mluvil nezávisle na sobě s některými členy dozorčí rady, na základě jejichž výpovědí zrekonstruoval průběh samotné volby. Z jednání jinak devítičlenné dozorčí rady byl omluven Libor Švadlenka, pro zvolení člena představenstva bylo potřeba pět hlasů.

Michal Kraus jako někdejší předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků prošel hladce. Získal šest hlasů. Pro Krause nehlasovali pouze dva zástupci železničních odborářů: Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb. Jde o běžný postup zástupců zaměstnanců v dozorčí radě, vždy se při personálních záležitostech zdržují hlasování. Výjimkou je někdejší šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša, který byl sice zvolen zaměstnanci, ale se svými odborovými kolegy se nerozešel v dobrém.

Nečekaný problém nastal při samotné volbě Václava Nebeského. Politický náměstek ministryně pro místní rozvoj, kterého na post tlačil premiér Andrej Babiš a jeho prodloužená ruka na ministerstvu dopravy Vladimír Kremlík, při prvním hlasování získal pouze čtyři hlasy. Byl mezi nimi hlas od Jaroslava Pejši, podporu tak nedostal od dvou zástupců z akademické sféry. Jeho životopis na tak vysokou funkci považovali za slabý. Zastáncům Nebeského se nakonec jednoho ze členů podařilo přesvědčit a po dlouhém dohadování nakonec nastalo druhé kolo, kde už hlas navíc Nebeský získal a prošel. I s menším počtem hlasů prošel nakonec Nebeský až na post předsedy představenstva. Redakce Zdopravy.cz jména členů dozorčí rady, kteří pro Nebeského nehlasovali zná, ale slíbila jim anonymitu.

Nový šéf Českých drah Nebeský má silného zastánce: minulý týden zvoleného předsedu dozorčí rady Pavla Kysilku. Ten nechtěl komentovat, kdo jak hlasoval, nevyvrátil ale informaci o tom, že se o Nebeském muselo hlasovat nadvakrát.

Kysilka je přesvědčen, že dozorčí rada vybrala na post šéfa Českých drah nejlepšího kandidáta. „Přinesl jednu z nejsilnějších vizí,“ uvedl Kysilka. Podle něj ho přesvědčil i velký důraz Nebeského na digitalizaci firmy. Kysilka působí v poradenské firmě 6D Academy, jež se snaží firmy připravit na příchod digitálního věku . Za další plus pro Nebeského pak označil i skutečnost, že firmu dobře zná a prošel v ní několika funkcemi. Nebeský začínal jako výpravčí. „Má velmi dobré komunikační schopnosti, zejména pak s veřejnou sférou a politiky. To je něco, co České dráhy potřebují,“ uvedl Kysilka.

Záhadou zatím zůstává, proč dozorčí rada neřešila současně třetí volné místo v představenstvu. Včera na svůj post rezignoval Michal Vereš, podle zdrojů Zdopravy.cz míří do představenstva slovenských drah ZSSK. Ministr Kremlík dnes na twitteru uvedl, že o jeho konci věděl několik týdnů. Představenstvo Českých drah tak zůstává i nadále neúplné.

O výběru nového šéfa Českých drah jsme psali také zde:

Dozorčí rada vybrala dva nové členy představenstva Českých drah, firmu povede politický náměstek

Opozice kritizuje volbu Nebeského, na funkci nemá předpoklady

Glosa k výběru nového šéfa Českých drah

Dozorčí rada zmírnila podmínky na výběr nových členů představenstva, aby se mohl přihlásit i Nebeský

Tagy České dráhy dozorčí rada Českých drah Michal Kraus Pavel Kysilka představenstvo Českých drah Top Václav Nebeský výběr členů představenstva Českých drah
56 komentářů