Nové vedení Českých drah: politický náměstek ministryně z ANO a exšéf PMDP

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Do vedení Českých drah nově zasednou Václav Nebeský a Michal Kraus. Rozhodla o tom dnes dozorčí rada, která vybírala nakonec

Do vedení Českých drah nově zasednou Václav Nebeský a Michal Kraus. Rozhodla o tom dnes dozorčí rada, která vybírala nakonec z pěti kandidátů. Ti se radě představili dnes odpoledne osobně. Zároveň dnes oznámil rezignaci k 30. září člen představenstva a náměstek pro provoz Michal Vereš. O obsazení jeho místa radní rozhodnou v dalších týdnech.

O výběru nových členů představenstva informovaly dráhy v tiskovém prohlášení. Jde o očekávané rozuzlení více než tříměsíčního výběru. „Před konečnou volbou jsme s nimi znovu hovořili a myslím si, že jsme vybrali kvalitní manažery s jasnou vizí dalšího rozvoje společnosti. Úroveň všech uchazečů byla obecně vysoká a děkuji jim za jejich zájem pracovat pro České dráhy. Dozorčí rada ocenila rozsáhlé manažerské zkušenosti obou vítězných kandidátů, znalost drážního prostředí a veřejné dopravy,“ uvedl šéf dozorčí rady Pavel Kysilka, který byl do rady zvolen minulý týden.

Nebeský se stal současně předsedou představenstva a generálním ředitelem.

Václav Nebeský. Foto: MMR

Václav Nebeský. Foto: MMR

 

Pro České dráhy tak končí období, kdy byla dvě místa v představenstvu neobsazená. Dvě místa jsou volná od první poloviny letošního roku: nejprve rezignoval Michal Heřman, v červnu byl odvolán z postu předsedy představenstva Miroslav Kupec.

Výběrové řízení bylo vypsáno 24. června, přihlásilo se do něj přes třicet uchazečů. Výběrová komise nakonec zúžila počet kandidátů na 14, dozorčí rada nakonec mluvila s pěti kandidáty.

Výběrové řízení, které vypsala dozorčí rada, ale vyvolává značné otazníky, zda šlo skutečně o výběr předem neznámých manažerů, nebo částečně o zvolení předem vytipovaného člověka. Už v červnu při odvolání Miroslava Kupce se mluvilo o politickému náměstkovi ministryně pro místní rozvoj Václavu Nebeském. Nebeský, který není podle svých slov členem žádné strany ani hnutí, působí dosud v řídícím výboru Českých drah.

Dozorčí rada výrazně změkčila podmínky pro výběr: ještě loni byla podmínkou pro účast ve výběrovém řízení zkušenost z nejvyššího managementu firmy s nejméně 300 zaměstnanci, letos stačila jen stovka.

Nebeský splnil kvalifikační ukazatel zkušeností z nejvyššího managementu z firmy nad 100 lidí jen díky tomu, že v životopise má uvedenu pozici technického ředitele společnosti UniControls. Otázkou ale zůstává, o jak vysoký post šlo ve skutečnosti.

Na stejném postu totiž podle svých slov působil tehdy i Michal Titěra. „Pana Nebeského si přivedl tehdejší generální ředitel Antonín Felber. Pan Nebeský docházel do práce tak jednou až dvakrát týdně, ve firmě byl asi půl roku. Možná byl technickým ředitelem formálně on, mě ale nikdo z této funkce nikdy neodvolal a měl jsem to i nadále ve smlouvě,“ uvedl Titěra. Firma UniControls nakonec loni vstoupila do insolvence a zkrachovala.

Nebeský v odpovědi na dotaz Zdopravy.cz uvedl, že zítra doloží pracovní smlouvu z UniControls. „Pan Titěra byl technický ředitel po mě,“ uvedl Nebeský, který podle životopisu v UniControls působil od září 2016 do prosince 2017. Ve stejné době pracoval jako poradce pro ministryni místního rozvoje a od července 2017 ve firmě ČD-Informační systémy. Podle Nebeského jde ale o chybu v životopisu a v UniControls skončil už v červnu.

Nebeský, který dosáhl bakalářského vzdělání, by se z pozice člena představenstva mohl už brzy dostat znovu do oficiálního kontaktu s Felberem. Ten nyní působí jako šéf obchodu pro východní Evropu a Asii ve švýcarské společnosti Hasler Rail, která dodává komponenty pro železniční průmysl včetně například rychloměrů pro evropský zabezpečovač. Právě zakázky na ETCS České dráhy nedávno zrušily a budou je muset vypisovat znovu.

Podstatně jednodušší životopis má na první pohled nový člen představenstva ČD Michal Kraus. Ten do konce června vedl šestnáct let Plzeňské městské dopravní podniky. Na konci června sám rezignoval z osobních důvodů. V oboru má pověst odborníka i zkušeného manažera.

Podle informací deníku Zdopravy.cz byli vedle Nebeského a Krause mezi pěti pozvanými finalisty ještě bývalý výkonný ředitel CS Cargo Marcel Kalakaj, ředitel železniční přepravy v GEFCO Ctirad Klimánek a šéf Výzkumného ústavu železničního Martin Bělčík.

Michal Kraus. Foto: PMDP

Michal Kraus. Foto: PMDP

Tagy České dráhy Michal Kraus představenstvo Českých drah Top Václav Nebeský
64 komentářů