14 kandidátů do představenstva ČD. Dozorčí rada jim zmírnila podmínky, ve hře je tak i náměstek MMR

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Z celkem čtrnácti uchazečů bude v pondělí vybírat výběrová komise kandidáty na dvě místa v představenstvu Českých drah. O jejich

Z celkem čtrnácti uchazečů bude v pondělí vybírat výběrová komise kandidáty na dvě místa v představenstvu Českých drah. O jejich volbě pak rozhodne ve středu dozorčí rada. Ta už dříve změkčila podmínky pro účast ve výběrovém řízení. Kdyby je nechala stejné jako při loňském výběru manažerů, nemohl by se přihlásit jeden z favoritů: politický náměstek ministryně pro místní rozvoj Václav Nebeský.

O seznamu čtrnácti jmen informoval na twitteru ministr dopravy Vladimír Kremlík. Vyvrátil tak včerejší zprávu agentury ČTK, podle které je výběr zúžen už jen na šest manažerů. „Žádný shortlist neexistuje. Ve hře je stále 14 lidí, kteří byli u pohovoru,“ uvedl dnes Kremlík.

Redakce Zdopravy.cz seznam čtrnácti kandidátů má k dispozici, je na konci tohoto textu. Jsou mezi nimi manažeři, kteří už dříve v Českých drahách působili nebo mají jinou zkušenost z železnice či dopravy. Velká část kandidátů je pak spojená s různými politickými stranami: od ANO přes ČSSD až po ODS.

Výběrová komise rozhodne o shortlistu v pondělí odpoledne, ve středu pak zasedne dozorčí rada. Zatím není jasné, kolik jmen komise doporučí. Spekuluje se současně i o tom, že výměna představenstva bude širší než jen volba dvou členů. Mluví se o odvolání nebo odchodu jednoho ze stávajících členů představenstva.

Redakce Zdopravy.cz zjistila, že dozorčí rada organizující celé výběrové řízení výrazně snížila nároky na kvalifikaci a praxi uchazečů. Ještě loni, když České dráhy hledaly člena představenstva, byla podmínkou zkušenost z nejvyššího managementu firmy s nejméně 300 zaměstnanci. Letos stačí mít za sebou manažerskou zkušenost z firmy s nejméně 100 lidmi.

Taková podmínka nahrává Václavu Nebeskému, který je členem řídícího výboru Českých drah a současně politickým náměstkem ministerstva pro místní rozvoj. Ve svém životopise jako zkušenost z nejvyššího managementu uvádí pouze post technického ředitele již zkrachovalé společnosti UniControls, která měla kolem 150 lidí. Nebeský měl nahradit odvolaného předsedu představenstva Miroslava Kupce už v červnu. Poté, co jeho jméno prosáklo na veřejnost, Andrej Babiš při interpelacích ve Sněmovně uvedl, že na post člena představenstva musí být výběrové řízení.

Podle bývalého předsedy dozorčí rady Karla Pospíšila, který sám na post v představenstvu kandiduje, bylo změkčení podmínek požadavkem jednoho z členů dozorčí rady. Jeho jméno ale odmítl uvést. „Důvodem byla snaha o to, aby se mohlo přihlásit více lidí,“ vysvětlil Pospíšil.

Seznam kandidátů pro pozici člena představenstva Českých drah

Václav Nebeský
Marcel Kalakaj
Ivo Toman
Zbyněk Savara
Martin Gillar
Michal Kraus
Jiří Kolář
Jan Blecha
Ctirad Klimánek
Pavel Švagr
Jitka Kubíková
František Kozel
Martin Bělčík
Karel Pospíšil

Tagy České dráhy představenstvo Českých drah Top
18 komentářů