Co s Pejšou v dozorčí radě ČD? Drážní odboráři zuří, mluví o podvodu a odvolání

Zástupci odborových centrál na železnici. Pramen: OSŽZástupci odborových centrál na železnici. Pramen: OSŽ

Nedávné rozhodnutí někdejší předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši setrvat i nadále v dozorčí radě Českých drah, o kterém informoval

Nedávné rozhodnutí někdejší předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši setrvat i nadále v dozorčí radě Českých drah, o kterém informoval deník Zdopravy.cz, vyvolalo mezi odboráři bouři. Nejostřeji se vyjádřil tajemník Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách Antonín Leitgeb v rozhovoru pro on-line zpravodajství OSŽ Obzor.

Jarolav Pejša.
Autor: Obzor/Michael Mareš

„Slušný člověk by tohle neudělal. Ten člověk neumí dodržet ani vlastní slovo,“ řekl Leitgeb. Podle něj Pejša před dvěma lety v době voleb slíbil, že odstoupí zároveň s koncem mandátu dalších dvou zástupců zaměstnanců v DR, aby bylo možné všechny tři zaměstnanecké radní volit najednou. Podnikový výbor OSŽ už také vybral tři kandidáty pro volby do rady: dva současné radní Leitgeba a Vladislava Vokouna, které doplňuje Zdenek Jindra z českotřebovského depa. V případě Pejšova setrvání ale budou moci být voleni jen dva z nich.

Zástupci OSŽ proto nyní volají po Pejšově odvolání z rady, rozhodovat má podnikový výbor na začátku září. „Očekáváme, že 99,9 procenta členů podnikového výboru řekne: chování pana Pejši přesáhlo všechny meze, pojďme ho z dozorčí rady odvolat! Alespoň takové jsou jejich prvotní reakce; ty jsou ještě horší, než jsem si myslel,“ doplnil Leitgeb.

Podle předsedy sdružení Martina Malého má rozhodnutí v rukou právě Podnikový výbor OSŽ při ČD, který může odvolání navrhnout. „Bylo by dobré, kdyby na něj pan Pejša přijel a zkusil své důvody a záměry vysvětlit,“ řekl Malý, který Pejšu loni na sjezdu OSŽ porazil ve volbě předsedy a vystřídal jej v čele největší odborové centrály na železnici.

Po prohrané volbě Pejša řekl, že letos v září z dozorčí rady odejde. Nedávno ale změnil názor s poukazem na to, že v příštích měsících a letech se bude hrát o osud drah. Pejšovi se mimo jiné nelíbí chystané personální změny v čele státního dopravce. Pokud se jej odborářům nepodaří přesvědčit k odstoupení nebo odvolat, vyprší mu mandát v roce 2021.

„Každého člena DR je možné odvolat bez ohledu na to, kým je do DR volen. Zaměstnanci tedy mohou odvolat jimi volené členy,“ uvedl obecně mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Cesta k impeachmentu je ale složitá. Někdo by jej musel navrhnout a následně by ve volbách musela být pro odvolání nadpoloviční většina zaměstnanců. Pejša slíbil svou reakci na Leitgebova slova na pondělí, do té doby prý čeká, zda dostane prostor na stránkách Obzoru.

Rozporuplné Pejšovo rozhodnutí nicméně dává OSŽ jednu jistotu: že i po volbách bude mít zástupce v radě. Ve volbách totiž o ně může přijít ve prospěch jiných odborových centrál.

Tagy České dráhy dozorčí rada odbory OSŽ Pejša
13 komentářů