Glosa: Výběr šéfa Českých drah? Překvapení se nekonalo, šaškárna ano

Motorový vůz řady 810 (RegioMouse), ilustrační foto. Foto: České dráhyMotorový vůz řady 810 (RegioMouse), ilustrační foto. Foto: České dráhy

Tak mají České dráhy zase nového předsedu představenstva a generálního ředitele. Před třemi měsíci napsal deník Zdopravy.cz, že se jím

Tak mají České dráhy zase nového předsedu představenstva a generálního ředitele. Před třemi měsíci napsal deník Zdopravy.cz, že se jím má stát politický náměstek z MMR a chráněnec hnutí ANO Václav Nebeský. Premiér Andrej Babiš následně ve Sněmovně hřímal, že bude na místo šéfa ČD samozřejmě výběrové řízení. Včera dozorčí rada zvolila předsedou představenstva … Nebeského.

Příběh je to smutný z řady důvodů. Z poslední šestice předložil Nebeský zřejmě nejslabší profesní životopis, přesto však slavně porazil třeba někdejší manažery největších logistických skupin v zemi.

Výběrové řízení bylo podivné i proto, že nastavené podmínky byly o mnoho mírnější než při hledání drážních manažerů o rok dříve. Budí zdání „šití na míru“. Přitom manažer v čele tak velké firmy, jakou jsou České dráhy, by měl plnit kritéria nejpřísnější. Včetně třeba jazykových.

Člověku je pak líto všech, kteří se v dobré víře do výběrového řízení přihlásili a nakonec skončili jako kulisy v politickém divadle. Výběr byl přitom široký a v žádném případě se nedá hovořit o nějakých „nýmandech“. Smutnou roli pimprlat pak vedle členů výběrové komise sehrála především dozorčí rada, která se ani pod novým předsedou bankéřem Kysilkou nedokázala emancipovat a proměnit v samostatně uvažující sbor.

České dráhy neprocházejí lehkým obdobím. Musejí se vyrovnat s postupující liberalizací trhu i nedostatkem zaměstnanců. Právě těm měl dát nový šéf jasnou vizi a naději do budoucna. Volba však vyznívá pro České dráhy spíše beznadějně. Jeden přitom nemusí být příslušník modré armády, aby snadno podlehl stihomamu, že se České dráhy samy rozloží zevnitř.

Často se volá po otevřených tendrech a výběrových řízeních, a je to správně. Ovšem než takováto fraška, to už by bylo snad lepší jednoznačné prohlášení ministra dopravy: „Toho jsem si vybral, toho chci, za něj nesu zodpovědnost a s jeho úspěchy a neúspěchy stojím a padám“. Z ministerstva se ale gratuluje ke zvolení a těší se na spolupráci. Tak uvidíme.

Jan Sůra, Jan Šindelář

Tagy České dráhy představenstvo Českých drah Top Václav Nebeský
50 komentářů