Jak ovlivní MAX náš zisk? Nevíme, řekl Boeing investorům po výsledcích za čtvrtletí

Boeing ukázal první částečně vyrobený model 777X určený pro statické testování. Foto: BoeingBoeing ukázal první částečně vyrobený model 777X určený pro statické testování. Foto: Boeing

Výrobce letadel Boeing oznámil první hospodářské výsledky za období, do kterého už zasáhly problémy s nehodou letadla 737 MAX 8

Výrobce letadel Boeing oznámil první hospodářské výsledky za období, do kterého už zasáhly problémy s nehodou letadla 737 MAX 8 Ethiopian Airlines a následné uzemnění všech strojů.

Podle dnes zveřejněné zprávy Boeing za první čtvrtletí Boeingu klesl zisk v prvním čtrvrtletí o 21 % na 1,956 miliardy dolarů. Tržby klesly o 2 % na 22,92 miliard dolarů, cash flow na 2,79 miliardy dolarů. Firmě čísla vylepšily její vojenská část, u které rostly tržby i zisk. Stav financí byl na konci března na účtech Boeingu je o 900 milionů dolarů nižší, narostla současně zadluženost.

Do čísel v prvním čtvrtletí přitom nehoda a uzemnění zasáhlo ještě relativně málo, k nehodě došlo první polovině března. Boeing odmítl vydat jakékoliv výhledy budoucího hospodaření. Firma pouze uvedla, že se ji zvýšily kvůli problémům s 737 MAX přímé náklady o zhruba miliardu dolarů. „Kvůli nejistotě o termínu a podmínkách návratu letadla do provozu zveřejníme nový odhad výsledků hospodaření v budoucnu,“ uvedla firma do zprávy pro investory.

Kromě ztráty tržeb čekají firmu zřejmě značné výdaje za odškodnění leteckým společnostem, kterým uzemnění nyní způsobuje značné ztráty, stejně tak ztrátu pověsti.

Boeing v prohlášení uvedl, že firma se plně soustředí na návrat 737 MAX do provozu. Agentura Reuters uvedla, že některým aerolinkám už firma uvedla odhadovaný termín opětovného povolení k letům v druhé polovině července. Akcie Boeingu po zveřejnění zprávy zatím drží zhruba stejnou hodnotu, jako včera.

Tagy boeing uzemnění letadel 737 MAX
3 komentáře