Hradec Králové shání nové autobusy za čtvrt miliardy, poprvé i hybridy

Autobusy Iveco Urbanway v barvách Dopravního podniku města Hradce Králové. Foto: DPMHKAutobusy Iveco Urbanway v barvách Dopravního podniku města Hradce Králové. Foto: DPMHK

Tři typy poptávaných autobusů mají být od jednoho výrobce.

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) vypsal zakázku na dodávku nových autobusů. V soutěži poptává až 31 vozidel v odhadované hodnotě 245 milionů korun.

„Jde o modernizaci vozidlového parku, vyřadíme nejstarší naftové autobusy,“ uvedl generální ředitel DPMHK Zdeněk Abraham. Termín pro podání nabídek byl posunut na začátek října, kompletní zadávací dokumentace je zde.

Vítěz soutěže získá rámcovou smlouvu na dodávku až 31 nízkopodlažních městských autobusů. Má jít o 11 dieselových dvounápravových vozů, 4 hybridní dvounápravové a 16 třínápravových hybridních. „Nasazení hybridních autobusů plánujeme na roky 2024 a 2025,“ dodal Abraham.

Rámcová smlouva bude platit do konce roku 2025. V hodnocení nabídek bude mít váhu 80 % cena, zbytek připadne na délku záruky. Dopravce chce všechny tři typy autobusů od jednoho výrobce kvůli úspoře za diagnostiku a náhradní díly. Vozidla budou mít standardní výbavu pro moderní MHD včetně kamerového systému či klimatizace. Autobusy budou vybaveny systémem pro sledování obsazenosti.

Nová vozidla mají nahradit především autobusy z první dekády tohoto tisíciletí. U kloubových autobusů půjde zejména o Irisbus Citelis.

Tagy Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK
4 komentáře