Hostem podcastu bude nejsledovanější letecký youtuber v tuzemsku FlyRosťa, ptejte se

S posádkou létající oční nemocnice. Foto: Flyrosta.comS posádkou létající oční nemocnice. Foto: Flyrosta.com

Videa FlyRosti ze zákulisí letectví na Youtube odebírá přes 70 tisíc fanoušků.

Další díl podcastu Cesty Zdopravy.cz bude věnován letectví. Hostem moderátora Ondřeje Kubaly bude nejsledovanější český letecký youtuber a autor Leteckého podcastu Rostislav Kopecký, tedy FlyRosťa. Jeho videa ze zákulisí letectví na Youtube odebírá přes 70 tisíc fanoušků. K této tvorbě se přitom dostal více méně omylem.

„Pro Primu jsme dělali českou obdobu pořadu Dirty Jobs, v Česku Těžká dřina. Ukazoval náročné profese, co to obnáší. První díl si pamatuji dodnes, čistili jsme bioplynovou stanici a zapáchali jsme ještě týden potom. Ale dva díly jsme natáčeli na letišti – s hasiči a s provozními zaměstnanci, například zaměstnanci handlingu. To byl první kontakt s letectvím, kde se mi zalíbilo. Nakonec nás oslovilo samo Letiště Praha, že by potřebovali natočit dokument k rekonstrukci hlavní dráhy,“ popsal pro Zdopravy.cz před dvěma lety svou cestu k prvním leteckým pořadům.

Se svou ženou Jiřinou stojí také za letos vydanou unikátní knihou Móda na palubách Československých aerolinií, která přibližuje historii společnosti přes uniformy palubního a pozemního personálu. Knihu vydal ke stým narozeninám ČSA.

FlyRosťa nemá v České republice ve svém oboru konkurenci, se svým projektem FlyRosta.com už několik let nabízí fandům rozhovory s osobnostmi letectví a současně přináší řadu zajímavých reportáží, od přeletu s prázdnou A380 až třeba po transport lvů.

A netají se dalšími plány, jak lidem tento obor ještě více ukázat, i když covid řadu z nich přinejmenším odsunul. Když před dvěma lety popsal v rozhovoru své nejsilnější letecké zážitky, řekl: „Asi cesta s leteckou oční klinikou Orbis v Ghaně. Beru to jako krásnou ukázku propojení letectví s normálním světem a jak může pomoci. Hodně silným zážitkem pro mě byl i let s A380 Hi Fly z Beji do Toulouse. Šlo o poslední let u dopravce, piloti udělali ještě v Portugalsku několik manévrů,“ uvedl tehdy pro Zdopravy.cz. Jeho zatím nejsledovanějším rozhovorem je interview s kapitánem Davidem Heclem, které vidělo už přes milion diváků.

Jak vlastně vznikala knížka ke sto letům ČSA? Jaké nejdramatičtější situace na svých cestách zažil? Jak se dal dohromady s jedním z neznámějších světových leteckých publicistů Samem Chui, s nímž spolupracuje na tvorbě videí? Jak se vlastně dostal k leteckým podcastům? A kdo jsou fanoušci jeho pořadů?

Své otázky můžete psát FlyRosťovi i vy, a to do středečního večera v diskusi k tomuto článku.

Tagy FlyRosťa podcast Cesty Zdopravy.cz Rosťa Kopecký
45 komentářů