Firma Ekova Electric se pod novým majitelem přejmenovala na Škoda Ekova, bude vyrábět i tramvaje

Zaměstnanci firmy Škoda Ekova s prezidentem Škody Transportation Petrem Brzezinou. Pramen: Škoda T.Zaměstnanci firmy Škoda Ekova s prezidentem Škody Transportation Petrem Brzezinou. Pramen: Škoda T.

Škoda aktuálně hovoří o tom, že má zásobu práce na čtyři roky dopředu, a to v hodnotě zhruba 80 miliard korun.

Ostravská společnost Ekova Electric, jejímž novým majitelem je od začátku srpna strojírenská skupina Škoda Transportation, nese ode dneška název Škoda Ekova. Zařadila se tak mezi další ostravské firmy skupiny: Škoda Vagonka a Škoda Digital. Původním majitelem byl Dopravní podnik Ostrava (DPO).

V rámci skupiny se bude Škoda Ekova zaměřovat na servis, modernizaci a opravy vozidel hromadné dopravy, a také se zde začnou vyrábět tramvaje pro Ostravu. „Díky odbornosti a dlouholetým zkušenostem zaměstnanců zde budeme vyrábět i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky naší skupiny,“ uvedl prezident Škody Transportation Petr Brzezina.

O prodeji Ekovy Electric rozhodli ostravští zastupitelé už loni. Předběžná cena za nákup sta procent akcií je zhruba 320 milionů korun. Její konečná výše bude jasná až po zohlednění finančních výsledků dle účetních výkazů na začátku září.

DPO se rozhodl Ekovy zbavit kvůli nedostatečnému zakázkovému využití. Skupina Škoda Transportation naopak v příštích letech očekává významný růst objemu produkce. Aktuálně hovoří o tom, že má zásobu práce na čtyři roky dopředu, a to v hodnotě zhruba 80 miliard korun. Ostravsko je přitom jedním z pilířů skupinu. Do Vagonky zde byla investována v poslední době zhruba miliarda, například do nového obráběcího centra a lakovny.

Tagy Ekova Electric Škoda Ekova Škoda Transportation
12 komentářů