Ostravská Ekova míří pod skupinu Škoda Transportation

Parciální trolejbus Ekova Electron 12T. Foto: EkovaParciální trolejbus Ekova Electron 12T. Foto: Ekova

Část nebo celý podíl v ostravské firmě Ekova Electric koupí s velkou pravděpodobností Škoda Transportation. Ostravští radní navrhli, aby do

Část nebo celý podíl v ostravské firmě Ekova Electric koupí s velkou pravděpodobností Škoda Transportation. Ostravští radní navrhli, aby do společnosti ovládané městským Dopravním podnikem Ostrava (DPO) vstoupil jako strategický partner největší tuzemský výrobce dopravních prostředků pro hromadnou dopravu.

„Rada města doporučila zastupitelstvu města rozhodnout o řešení aktuální situace společnosti Ekova formou vstupu strategického partnera a zpracování návrhu transakční dokumentace s investorem Škoda Transportation,“ uvádí se v materiálu pro ostravské zastupitele. Transakci doporučily i představenstvo a dozorčí rada DPO. Nejde ještě o finální uzavření transakce, ale další velký krok k tomu, aby Ekovu koupila právě Škoda.

O prodeji Ekovy se mluví intenzivně od konce loňského roku. Nabídku na vstup do firmy podala ještě Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada. Kromě vstupu strategického partnera řešil DPO původně i možnost včlenění firmy zpět do dopravního podniku a přeměnu na středisko údržby nebo ponechání stávajícího stavu.

Ekova se zabývá modernizací a výrobou tramvají, trolejbusů a elektrických autobusů. Podle materiálu došlo v poslední době k výraznému poklesu zakázek pro firmu. Souvisí to i s tím, že řada dopravních podniků místo modernizací starších tramvají kupuje nové. „Ekova stojí na křižovatce, kdy se musí strategicky rozhodnout, jak zareaguje na výše popsané změny na obchodních a pracovních trzích,“ uvádí jeden z materiálů, který zmiňuje budoucnost firmy. Firma loni prodělala 28 milionů korun, z velké části ale kvůli jednorázovým účetním operacím.

Ekova má kontrakty jen do konce roku 2021. Materiál mluví o tom, že je příliš malá na to, aby se mohla více věnovat vlastnímu vývoji a soupeřit s většími výrobci. DPO v nedávné soutěži na trolejbusy nastavil parametry, které jeho dceřiné firmě ani neumožňují se přihlásit.

Ekova Electric zaměstnává 188 lidí. Firma vznikla v roce 2011, kdy se tím vyčlenila část činnosti Dopravního podniku Ostrava.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO Ekova Electric ostrava Škoda Transportation
20 komentářů