Doprava v Ústí kolabovala, protipovodňová vana se zaplnila. Sedimenty i hadr, vysvětluje ŘSD

Zatopená protipovodňová vana v Ústí nad Labem. Foto: FB stránky Panoptikum Ústí nad LabemZatopená protipovodňová vana v Ústí nad Labem. Foto: FB stránky Panoptikum Ústí nad Labem

Potápěč zprovoznil klapku, situace by se měla zlepšit.

(aktualizováno 14:45) Zvýšená hladina Labe opět přinesla zaplavení protipovodňové vany v Ústí nad Labem. Cestující a řidiči tráví od rána v kolonách i hodinu. Podle Ředitelství silnic a dálnic byla důvodem nefunkční klapka, kterou se ale podařilo dnes dopoledne zprovoznit. Před 14:00 řidiči znovu mohli projíždět Přístavní ulicí, kterou vede hlavní tah od Lovosic na Děčín. Uzavřená byla od rána.

Doprava v Přístavní ulici byla svedena do dvou pruhů. Od časného rána se tvořily dlouhé kolony do centra města, a to ze všech směrů. Linky MHD měly až půlhodinové zpoždění. Školáci dnes přicházeli ze zpožděním na vyučování.

Podle ústeckého primátora Petra Nedvědického (ANO) za zaplavením protipovodňové vany mezi svátky byla zaseklá zpětná klapka, proto stavba nezafungovala.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes na setkání s novináři přímo na místě oznámilo, že klapku se podařilo znovu zprovoznit. Silnici u řeky bude zřejmě možné po odčerpání vody znovu otevřít. Novinářům to řekl Jan Rýdl z ŘSD. Nefunkčnost klapky způsobily sedimenty, ale například i hadr, jež mechanismus zacpaly.

Klapka je důležitá pro funkčnost protipovodňové vany, jejímž účelem je umožnit průjezd frekventovanou silnicí pod mostem Dr. Edvarda Beneše i při zvýšení hladiny řeky. Komunikaci zaplavila voda už mezi svátky v závěru roku. Silnice byla zcela uzavřena.

Hladina Labe znovu stoupla v noci na dnešek. „O půlnoci jsme dostali informaci od městské policie o stoupající hladině řeky a bylo nutné zúžit průjezd Přístavní ulicí ze čtyř do dvou pruhů,“ řekla ČTK mluvčí policie Veronika Hyšplerová. „V ulicích je maximální počet policistů, kteří řídí dopravu. Semafory jsou vypnuté. Apelujeme na řidiče, aby nejezdili do centra, pokud nemusí,“ uvedla.

Problémy i jinde v kraji

Druhý stupeň povodňové aktivity platí v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. Na Ohři v Lounech platí bdělost, stejně jako na Bílině v Trmicích na Ústecku. První stupeň je ještě na Flájském potoce v Českém Jiřetíně v Krušných horách. Vyplývá to z informací Povodí Labe a Českého hydrometeorologického ústavu.

Hladina Labe v Litoměřicích byla dnes v 09:30 na 336 centimetrech. V Ústí nad Labem překročila 550 centimetrů, v Děčíně pět metrů. Podle prognózy se řeka zřejmě dostane znovu na třetí povodňový stupeň. Ohře v Lounech stagnuje zhruba na 410 centimetrech, Bílina ve středu stoupla a poté začala klesat, ráno byla hladina na 175 centimetrech.

V Děčíně zůstává uzavřená silnice do Dolního Žlebu. Místní, kteří jsou na zaplavenou silnici zvyklí, jsou odkázáni pouze na vlak. Kvůli zvýšené hladině řeky nejezdí ani přívoz.

V Křešicích na Litoměřicku přehradili hasiči Blatenský potok, je tak připraven na příval vody ze strany od Labe. V případě nutnosti bude voda z Blatenského potoka odčerpávána. Během následujících dní se pravděpodobně znovu postaví protipovodňové hrazení, informovala obec na webu.

Tagy protipovodňová vana Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Ústí nad Labem
39 komentářů