Dopady koronaviru na letectví: Lufthansa uzemnila pětinu flotily

Airbus A340-300 odlétající z Frankfurtu. Foto: LufthansaAirbus A340-300 odlétající z Frankfurtu. Foto: Lufthansa

Epidemie koronaviru začíná mít velké dopady na byznys leteckých společností a některé může brzy přivést na hranici krachu. Pád některých

Epidemie koronaviru začíná mít velké dopady na byznys leteckých společností a některé může brzy přivést na hranici krachu. Pád některých dopravců předpovídá například Ryanair, ukazuje ho již chování některých aerolinek.

Britské aerolinky Flybe, které jsou dlouhodobě ztrátové a za poslední dva roky se několikrát ocitly na hraně kolapsu, požádaly podle britských médií vládu o půjčku v hodnotě sto milionů liber. Podle BBC ale není příliš pravděpodobné, že jim vláda vyhoví. Aerolinka nakonec ukončila provoz.

Flybe bojuje se ztrátami dlouhodobě, kvůli výrazně oslabené poptávce způsobené epidemií koronaviru se situace firmy výrazně zhoršila. Už dříve přitom vláda Flybe pomoha úlevou v podobě nižší letecké daně za každého cestujícího.

Flybe obsluhuje hlavně regionální britská letiště, krach by způsobil velké komplikace pro obyvatele zejména odlehlejších částí Velké Británie.

Prudký pokles poptávky po létání ilustruje i situace v německé Lufthanse. Agentura Reuters dnes uvedla, že firma uzemní zhruba 150 letadel, tedy pětinu celé flotily. „Dynamicky upravujeme naše plány, aby reagovaly na mimořádné okolnosti,“ uvedl mluvčí Lufthansy. Minulý týden společnost potvrdila, že omezila svoji kapacitu o počet míst odpovídající zhruba 23 letadlům, zastavila nábor nových lidí. Firma omezí počet letů po Evropě zhruba o čtvrtinu, prodloužila současně přerušení letů do Číny až do 24. dubna a do Íránu až do konce dubna.

Tagy Flybe koronavir Koronavirus Lufthansa omezení letů kvůli koronaviru
8 komentářů