Britské aerolinky Flybe po 40 letech dolétaly, firmě došly peníze

Embraer E-195 v barvách Flybe. Foto: Cardiff AirportEmbraer E-195 v barvách Flybe. Foto: Cardiff Airport

Čtyřicet let od založení končí letecká společnost Flybe. Aerolinky dnes ukončily provoz. Krátce před půlnocí středoevropského času vypnuly své webové

Čtyřicet let od založení končí letecká společnost Flybe. Aerolinky dnes ukončily provoz. Krátce před půlnocí středoevropského času vypnuly své webové stránky, stalo se tak poté, co přistál poslední let. Ráno firma potvrdila, že vstupuje do likvidace, chyběl jí další kapitál.

Končí tak největší letecký dopravce v Evropě, který se zaměřuje na regionální lety, o práci přijde přes dva tisíce lidí. Kolaps současně znamená problém pro řadu menších britských letišť, kdy byly Flybe často jediným nebo dominantním dopravcem. Po konci Air Italy a Atlas Global jde o třetí krach letecké společnosti v Evropě v letošním roce. Ve Velké Británii navíc loni zkrachovaly aerolinky Thomas Cook, za posledního tři a půl roku zkrachovali ve Spojeném království už čtyři dopravci.

Flybe, které v minulosti létaly i do Prahy, dosud provozovaly flotilu 54 turbovrtulových letadel Bombardier Dash 8 Q-400 a devíti embraerů E-175.

Krach není překvapením: firma byla dlouhodobě v problémech, naposledy aerolinky odvracely kolaps na začátku letošního roku. Vláda tehdy společnosti slíbila úlevu na odletové dani pro cestující. Ani ta ale nestačila, podle britských médií firma tento týden požádala o úvěr 100 milionů liber. Vláda ale takovou pomoc odmítla.

Firma vznikla jako Jersey European Airways, po sérii několika spojení s jinými aerolinkami se v roce 2000 přejmenovala na British European a o dva roky později na Flybe. Aerolinky se měly po vstupu skupiny Virgin přejmenovat na Virgin Connect, k tomu ale nedošlo. Konsorcium převzalo firmu loni v únoru za pouhých 2,8 milionu liber.

Tagy Flybe krachy leteckých dopravců
6 komentářů