Restart po dvou letech. Ve Velké Británii znovu vzlétly aerolinky Flybe

První let značky Flybe po více než dvou letech. Foto: Birmingham AirportPrvní let značky Flybe po více než dvou letech. Foto: Birmingham Airport

Aerolinky spoléhají pouze na turbovrtulová letadla, budou výrazně menší než jejich padlý předchůdce.

Dva roky od ukončení provozu se na britské nebe vrátila letadla se značkou Flybe. První let odstartoval včera z Birminghamu do Belfastu. Původní model regionálních letů byl ve velkých ekonomických problémech řadu let, dopravce zkrachoval těsně před prvním koronavirovým lockdownem.

Kdysi největší regionální aerolinka změnila majitele a plánuje postupnou expanzi. Novým majitelem se stal americký fond Cyrus Capital. Letos očekává spuštění celkem 23 linek a celkem 530 letů týdně. Základem byznysu budou lety v rámci Velké Británie, mezi zahraničními destinaci pak do Francie a Nizozemska. Opustily některé delší trasy, v minulosti létaly aerolinky i do Prahy.

Dopravce změnil sídlo z Exeteru do Birminghamu, letadla ve flotile zůstávají stejná. Základem jsou turbovrtulové stroje Bombardier Dash-8-Q400. Postupně má létat s 32 letadly pouze tohoto typu. Proudové embraery jsou již minulostí.

Flybe jsou výrazně menším dopravcem i podle počtu zaměstnanců: dříve zaměstnávaly přes 2000 lidí, nyní míří na hranici 600 zaměstnanců.

Tagy Flybe
2 komentáře