Británie zachraňuje Flybe. Stát zřejmě sníží odletovou daň, investoři slíbili více peněz

Embraer E195, foto: FlybeEmbraer E195, foto: Flybe

Letecká společnost Flybe na poslední chvíli odvrátila svůj kolaps. Po dohodě s jejími majiteli vláda slíbila, že prověří snížení nebo 

Letecká společnost Flybe na poslední chvíli odvrátila svůj kolaps. Po dohodě s jejími majiteli vláda slíbila, že prověří snížení nebo  zrušení odletové daně ve výši 13 liber, vlastníci výměnou slíbili další finanční injekci do aerolinek, které se dostaly na hranici krachu po necelém roce od záchrany.
Dohodu oznámila ministryně obchodu Andrea Leadsomová na twitteru. „Jsem potěšena, že jsme se dohodli s akcionáři Flybe. Udržíme společnost v provozu a zajistíme tak propojení britských regionů,“ uvedla Leadsomová.
O potížích Flybe informovala v neděli televize Sky News. Záchranný krok kritizují zejména ekologické organizace, podle kterých jde snižování odletové daně proti plánům vlády na snížení emisí. Šéf International Airlines Group Willie Walsh označil kroky vlády jako zneužití veřejných peněz. British Airways, které patří do skupiny IAG, s Flybe na některých trasách soupeří.
Flybe podle BBC  dluží na odletové taxe státu přes 100 milionů liber, vláda ji zřejmě část odpustí. Flybe zajišťuje více než polovinu vnitrostátních letů mimo Londýn. Krachem by tato letiště přišla náhle o letecké spojení.
Pokud by nedošlo k dohodě, během půl roku by došlo ve Velké Británii k dalšímu velkému krachu: loni na podzim padly Thomas Cook Airlines. Flybe zaměstnává přes dva tisíce lidí, provozuje 75 letadel.

 

Tagy Flybe
2 komentáře